Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
wtorek, 26 lipca 2016
Kokosanki. Coconut cookies.
15 ciastek
2 duże jajka
140 g cukru
250 wiórków kokosowych, słodzone
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj cukier po łyżce, ciągle ubijając masę. Zmniejsz obroty, dodaj żółtka i ponownie ubij na sztywną masę. Do ubitych jajek dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką. Wykładaj masę kokosową łyżką do lodów na blachę wyłożoną pergaminem. Ciastka piecz w 170 stopniach Celsjusza (bez termoobiegu) przez 15 - 20 minut lub do lekkiego zarumienienia. Odstaw do ostygnięcia.
15 biscuits
2 large eggs
140 g sugar
250 coconut flakes, sweetened
Whisk egg whites to stiff foam. Add sugar spoon after spoon, whisking still mass. Reduce turnover of mixer, add egg yolks and whisk again on a stiff mass. To the whipped eggs, add coconut flakes and mix with a spoon. Place coconut mass with ice cream spoon onto a baking tray lined with parchment paper. Bake cookies at 170 degrees Celsius (without air flow) for 15 - 20 minutes. Set aside to cool.
Leczo z cukini i papryki. Zucchini pepper stew.
6 - 8 porcji
250 g boczku, pokrojony w plasterki
250 g dobrej jakości kiełbasy, pokrojona w plastry, bezglutenowa
2 łyżki oliwy
2 cebule, pokrojone w piórka
3 ząbki czosnku, drobno posiekany
3 duże pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
30 g suszonych grzybów np. borowików, opcjonalnie
3 duże papryki (2 czerwone i 1 żółta), pokrojone w słupki
3 duże cukinie, obrane i pokrojone na kawałki, bez pestek
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki tymianku lub majeranku
świeżo zmielony pieprz
Grzyby zalej niewielką ilością wody i odstaw na bok. Boczek i kiełbasę podsmaż na oliwie, 5 minut. Dodaj cebulę i czosnek, smaż kolejne 3 - 5 minut, mieszaj od czasu do czasu. Dodaj pomidory i grzyby, zamieszaj. Po 5 minutach dodaj cukinię, paprykę, koncentrat pomidorowy, dopraw pieprzem, papryką i tymiankiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem około 20 - 30 minut, mieszając od czasu do czasu. 5 minut przed końcem gotowania dodaj jarmuż.
6 - 8 servings
250 g bacon, cut into slices
250 g good quality sausages, sliced, gluten-free
2 tablespoons olive oil
2 onions, cut into half rings
3 cloves garlic, finely chopped
3 large tomatoes, peeled and diced
30 g dried mushrooms for example porcini mushrooms, optional
3 large peppers (2 red and 1 yellow), cut into bars
3 large zucchini (courgette), peeled and cut into large cubes, seedless (pitted)
5 teaspoons of tomato paste
2 teaspoons paprika powder
1 teaspoon hot pepper powder
2 teaspoons thyme or marjoram
freshly ground pepper
Pour mushrooms a little water and set aside. Fry bacon and sausage in olive oil, about 5 minutes. Add the onion and garlic and cook 3 - 5 minutes, stir from time to time. Add tomatoes and mushrooms, mix all. After 5 minutes, add the zucchini, pepper and tomato paste. Season with pepper, paprika and thyme. Mix all well and simmer under cover for about 20 - 30 minutes, stir from time to time. 5 minutes before end of cooking add the kale.
Subskrybuj:
Posty (Atom)