/scroll down to English version/
sałata masłowa
1 pierś z kurczaka
120 g boczku, pokrojony w kostkę
1 awokado, obrane pokrojony na kawałki
2 małe pomidory, pokrojone w dużą kostkę
120 g sera z niebieską pleśnią
3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ósemki
dressing
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
3/4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz do smaku
Pierś kurczaka usmaż na oliwie, dopraw solą i pieprzem. Pokrój w dużą kostkę. Bekon podsmaż na patelni.
Wszystkie składniki dresingu wymieszaj.
Na talerzu umieść sałatę, na wierzchu ułóż kolejno jajka, pomidor, ser z niebieską pleśnią, kurczak, awokado i boczek. Skrop dressingiem. Podawaj po 30 minutach.
butter lettuce
1 chicken breast
120 g of bacon, diced
1 avocado, peeled and cut into pieces
2 small tomatoes, cut into large cubes
120 g of blue cheese
3 hard-boiled eggs, cut into eighth cubes
dressing
3 tablespoons of olive oil
1 tablespoon of wine vinegar
3/4 tablespoons of lemon juice
2 tablespoons of water
1 teaspoon of mustard
1 teaspoon of honey
1 clove of garlic, pressed
salt and pepper to taste
Fry the chicken breast in oil, season with salt and pepper. Cut into large cubes. Fry the bacon in a pan. Mix all dressing ingredients.
Put the lettuce on the plate, on top put eggs, tomato, blue cheese, chicken, avocado and bacon on top. Drizzle with the dressing. Serve after 30 minutes.