12 śliwek węgierek, przekrojone na pół
150 g cukru
130 g masła
4 duże jajka
150 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
1 łyżka proszku do pieczenia bezglutenowy*
150 g płatków migdałów
100 g orzechów włoskich
120 ml wody gazowanej
cukier puder do posypania
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Mąkę przesiej. Orzechy i migdały zmiksuj blenderem na mąkę. Miękkie masło utrzyj z cukrem na biały puch, dodawaj po jednym jajku i ciągle ucieraj. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie. Następnie wsyp zmielone migdały, orzechy włoskie i wodę gazowaną, wymieszaj ponownie ciasto. Przełóż do tortownicy, na wierzch ułóż połówki śliwek, skórką do dołu. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza bez termoobiegu około 50 - 60 minut. Podawaj posypany cukrem pudrem i z bitą śmietaną.
12 plums, cut in half
150 g of sugar
130 g of butter
4 large eggs
150 g of gluten-free wheat starch or corn starch*
1 tablespoon of gluten-free baking powder*
150 g of almond flakes
100 g of walnuts
120 ml of sparkling water
icing sugar for sprinkling
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Sieve the flour. Blend nuts and almonds into flour. Mash soft butter with sugar until become white powder, add one by one egg and still mash dough. Add flour and baking powder, mix thoroughly. Add blended almonds, walnuts and sparkling water, mix the dough again. Transfer to a baking pan, on top place the halves of plums, skin-side down. Bake the cake in the preheated oven to 190 degrees Celsius without the air flow about 50 - 60 minutes. Serve sprinkled with icing sugar and with whipping cream.