Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 3 września 2016

Pizza z cukiniowym spodem. Zucchini crusted pizza.


spód
3 średniej wielkości cukinie (1100 g), starta na dużych oczkach
2 łyżeczki soli
100 g bezglutenowej skrobi pszennej*
2 małe jajka 
5 łyżek drobno startego sera parmezan
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego oregano

nadzienie
3 łyżki pasty paprykowo-pomidorowej, przepis tutaj: http://.../pomidorowo-paprykowa-pasta-tomato/, lub dowolny sos do pizzy
200 g startego sera mozzarella
plastry salami
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY). 

W misce połącz cukinię z solą i odstaw na 30 minut. Po 30 minutach odcedź sok od cukinii, umieść cukinię w bawełnianym ręczniku i dokładnie odciśnij płyn. Podgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
W misce połącz cukinię, mąkę, parmezan, jajko, oregano i pieprz. Wysmaruj blachę do pieczenia oliwą. Rozłóż masę cukiniową na całej powierzchni blachy. Piecz spód pizzy  w nagrzanym piekarniku przez 20 minut lub do czasu aż brzegi spodu pizzy będą lekko brązowe. Wyjmij spód pizzy z piekarnika, obniż temperaturę do 210 stopni Celsjusza. Posmaruj spód pizzy pastą pomidorowo-paprykową. Posyp startym serem mozzarella, dodaj plasterki salami. Piecz pizzę przez 5 minut lub do czasu aż mozzarella się rozpłynie. Podawaj 5 - 7 minut po wyjęciu z piekarnika.

Polecam I recommend: Pizza z kalofiorowym spodem. Cauliflower Crusted Pizza oraz
Moje pomysły na pizzę. My pizza recipe roundup.


crust
3 medium size courgettes (1100 g), grated on large mesh
2 teaspoons salt
100 g gluten-free wheat starch*
2 small eggs
5 tablespoons finely grated Parmesan cheese
1/4 teaspoon pepper
1 teaspoon dried oregano

filling
3 tablespoons pepper tomato paste, recipe here:
http://.../pomidorowo-paprykowa-pasta-tomato/, or some pizza sauce
200 g grated mozzarella cheese
sliced salami

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products). 

In a medium bowl, combine zucchini with salt and leave for 30 minutes. After the 30 minutes, drain the liquid from the zucchini. Place the zucchini in a cotton towel and wring out all of the water. Squeeze until you cannot squeeze anymore. Preheat the oven to 230 Celsius degrees with air flow.
In a medium bowl, combine the zucchini, flour, Parmesan cheese, egg, pepper, and oregano. Pour the zucchini crust in the center and spread over the surface of the baking pan. Bake in the preheated oven for 20 minutes or until the crust becomes golden on the edges. Remove the crust from oven, then lower the heat to 210 Celsius degrees with air flow.
Pour peper tomato sauce in the center of the crust and evenly spread just before reaching the edges. Evenly distribute the mozzarella and place salami. Bake for 5 minutes or until the mozzarella has melted. Serve 5 - 7 minutes after removing from oven.