Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 10 lipca 2023

Sernik z mango. Mango cheesecake.

 




/scroll down to English version/


Spód kakaowy

60 g bezglutenowej skrobi kukurydzianej
40 g maki ryzowej
60 g masła, zimne
60 g cukru pudru
15 g bezglutenowego kakao
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

forma o średnicy 24 cm

Wszystkie składniki na kruchy spód (oprócz wody) wyrób szybko na jednolite ciasto, dodaj na koniec zimną wodę i zagnieć ponownie. Przełóż do formy wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Odstaw do ostygnięcia.

Formę dwukrotnie owiń z zewnątrz folią aluminiową – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Masa serowa

1000 g twarogu do sernika
200 ml słodzonego mleka skondensowanego
150 g kwaśnej śmietany 18%
470 g puree mango z puszki
3 duże jajka
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
1 łyżka bezglutenowej skrobi kukurydzianej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieść w misce, mieszaj tylko do połączenia składników. Nie mieszaj za długo by nie napowietrzyć zbytnio masy serowej.
Masę serową przelej na podpieczony kakaowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 170ºC z termoobiegiem przez 70 - 75 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu usuń kąpiel wodną i wyjmij sernik na blat.
Na ostudzony sernik wyłóż przygotowaną polewę śmietankową (przepis poniżej). Na polewę śmietankową delikatnie wykładaj łyżeczką puree z mango w postaci sporych kółek, kropek. Patyczek do szaszłyków umieścić w polewie śmietankowej i przeciągnij przez środek kropek, tworząc serca.
Schłodź sernik przez noc w lodówce – po tym czasie sernik nabiera odpowiedniej konsystencji.
Sernik z mango przechowuj w lodówce.

Polewa śmietankowa:
200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
2 – 3 łyżki puree mango z puszki

Kwaśną śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem.

* Kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.


Cocoa bottom dough
60 g gluten-free corn starch
40 g rice flour
60 g butter, cold
60 g of icing sugar
15 g of gluten-free cocoa
pinch of salt
2 tablespoons of cold water

form with a diameter of 24 cm

Knead all the ingredients for the shortbread base (except water) quickly into a homogeneous dough, add cold water at the end and knead again. Transfer to a form lined with parchment paper. Bake for 15 minutes in an oven preheated to 170 degrees Celsius with air flow. Leave to cool.

Wrap the form twice from the outside with aluminum foil - the cheesecake will be baked in a water bath.

Cheesecake mass
1000 g of cheese for cheesecake
200 ml of sweetened condensed milk
150 g sour cream 18%
470 g canned mango puree
3 large eggs
3 tablespoons potato or tapioca starch
1 tablespoon of gluten-free corn starch

All ingredients should be at room temperature.
Place all ingredients in a bowl, mix just until combined. Do not mix too long so as not to aerate the cheese mass too much.
Pour the cheese mass onto the baked cocoa bottom and bake in a water bath* at 170ºC with hot air flow for 70 - 75 minutes. Slightly increase the baking time if necessary.
After baking, remove the water bath and remove the cheesecake to the counter.
Spread the prepared cream topping on the cooled cheesecake (recipe below). On the cream topping, gently put a spoonful of mango puree in the form of large circles, dots. Place a skewer in the cream sauce and pull through the center of the dots to form hearts.
Chill the cheesecake overnight in the fridge - after this time the cheesecake acquires the right consistency.
Store the mango cheesecake in the fridge.

Cream topping
200 g thick sour cream 18 %
2 tablespoons of icing sugar
2 - 3 tablespoons of canned mango puree

Mix sour cream with icing sugar.

* The water bath consists in putting the mold with the cheesecake into a larger mold or heat-resistant dish, into which we pour boiling water to half the height of the mold with the cheese mass.
The cheesecake is baked with steam, i.e. in very high humidity. Thanks to steam, the cheesecake bakes evenly everywhere, even in the middle; does not crack after baking and retains a perfect, creamy consistency.



Galaretka z owocami. Jelly with fruit.

 



2 opakowania galaretki o smaku owoce leśne
1 opakowanie galaretki, kolor niebieski
250g malin
200g truskawek, pokrojone na kawałki
250g borówek
125 g jeżyn
2 brzoskwinie, pokrojone w małą kostkę

forma o średnicy 24 cm

Galaretki o smaku owoce leśne rozpuść w 800 ml gorącej wody. Odstaw do stężenia.
Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszaj z owocami. Przelej do formy. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę koloru niebieskiego rozpuść w 400 ml gorącej wody. Zimną, tężejącą galaretkę wylej na owoce. Wstaw ponownie do lodówki do całkowitgo stężenia.

2 packs of forest fruit jelly
1 pack of jelly, blue color
250g raspberries
200g strawberries, cut into pieces
250g of blueberries
125 g of blackberries
2 peaches, cut into small cubes

form with a diameter of 24 cm
Dissolve forest fruit jelly in 800 ml of hot water. Leave to set jelly.
When the jelly starts to set, mix it with the fruit. Pour into the mold. Place in the fridge until fully set. Dissolve the blue jelly in 400 ml of hot water. Pour the cold, solidifying jelly over the fruit. Place back in the fridge to fully set.


Sałatka brokułowa z serem feta. Broccoli salad with feta cheese.

 


/scroll down to English version/

5 porcji
400 g kurczaka
przyprawa do kurczaka
1 brokuł
1 ogórek zielony
1 por, biała część
170 g kukurydzy z puszki
1 opakowanie sera feta
2 - 3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku

płatki migdałów

Kurczaka pokrój w kawałki, dopraw przyprawą do kurczaka. Podsmaż na oleju.
Brokuł ugotuj, 15 minut. Podziel na cząstki.
Zielony ogórek obierz, pokrój w plasterki i na połówki. Por pokrój w plasterki. Ser feta pokrój w kostkę.
Majonez wymieszaj z jogurtem. W misce wymieszaj brokuł, kukurydzę, por, kurczaka, ser feta z sosem majonezowo-jogurtowym. Dopraw solą i pieprzem.
Płatki migdałów podrumień na sucho na ogniu. Posyp sałatkę płatkami migdałów.

5 servings
400 g of chicken
chicken spice
1 broccoli
1 green cucumber
1 leek, white part
170 g canned corn
1 packet of feta cheese
2 - 3 tablespoons of mayonnaise
2 tablespoons of natural yogurt
salt, pepper to taste

almond flakes

Cut chicken into pieces, season with chicken seasoning. Fry in oil.
Cook broccoli, 15 minutes. Divide into pieces.
Peel green cucumber, cut into slices and halves. Cut leek into slices. Dice feta cheese.
Mix mayonnaise with yogurt. In a bowl, mix broccoli, corn, leek, chicken, feta cheese with mayonnaise and yogurt sauce. Season with salt and pepper.
Roast almond flakes on the fire. Sprinkle the salad with almond flakes.


Śledzie zielone w zalewie. Green herring in brine.

 


500 ml wody
250 ml oleju
250 ml octu
6 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
6 łyżek koncentratu pomidorowego
1500 g zielonych śledzi, płaty
2 cebule pokrojone w piórka
5 liści laurowych
12 ziaren angielskich

Płaty śledzia oczyść, pokrój w kwadraty.
Do garnka wlej wodę, ocet, olej, dodaj cukier i koncentrat pomidorowy. Zagotuj.
Płaty śledzia poukładaj w naczyniu na przemian z cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim, zalej zalewą i podgrzewaj 15 minut na małym ogniu by wrzało ale nie gotowało się.
Odstaw na dobę. Podawaj na zimno.


500 ml of water
250 ml of oil
250 ml of vinegar
6 tablespoons of sugar
1 teaspoon of salt
6 tablespoons of tomato paste
1500 g of green herring, sheets
2 onions cut into feathers
5 bay leaves
12 allspices

Clean the herring, cut into squares.
Pour water, vinegar, oil, sugar and tomato paste into the pot. Boil.
Arrange the herring slices in a dish alternately with onion, bay leaf and allspice, pour the brine and heat for 15 minutes over low heat.
Leave overnight. Serve cold.