4 porcje, koszt sałatki i dressingu 18 zł (scroll down to the English version)
160 g suchej nieugotowanej kaszy jaglanej lub komosy ryżowej
1/2 dużego ogórka (około 170 g)
1 duże mango
1 awokado
sok z połowy cytryny
Dressing z kolendrą
5 łyżek oliwy
2 + 1/2 łyżki soku z cytryny
1 - 2 łyżeczki miodu
3 łyżeczki drobno posiekanej kolendry
2 szczypty pieprzu cayenne
Dressing jogurtowy
150 g jogurtu greckiego
2 duże ząbki czosnku, zmiażdżony
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz
350 - 400 g karpia, dwie porcje
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
oliwa do smażenia
4 łyżki mąki bezglutenowej
2 łyżki bezglutenowej panierki do ryb gluten-free fish coating *
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Połącz ze sobą wszystkie składniki dressingu z kolendrą, zmiksuj ręcznym blenderem na gładki sos. Dodaj 3 łyżeczki jogurtu greckiego, wymieszaj. Wszystkie składniki dressingu jogurtowego połącz i wymieszaj dokładnie. Dopraw pieprzem.
Kaszę jaglaną praż na suchej patelni, około 2 minut. Ugotuj w wodzie z dwoma szczyptami soli, 10 minut. Odcedź.
Mąkę bezglutenową wymieszaj z panierką. Karpia skrop sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i solą. Obtocz w panierce, usmaż na oliwie.
Awokado i mango obierz, pokrój w kostkę. Awokado skrop sokiem z cytryny. Ogórek umyj, pokrój w plasterki. Kaszę jaglaną wymieszaj z awokado, mango i ogórkiem. Sałatkę skrop dressingiem. Podawaj z usmażonym karpiem.
4 servings,
160 g of dry uncooked millet or quinoa
1/2 large cucumber (about 170 g)
1 large mango
1 avocado
juice of half a lemon
Coriander dressing
5 tablespoons olive oil
2 + 1/2 tablespoons lemon juice
1 - 2 teaspoons honey
3 teaspoons finely chopped cilantro
2 pinches of cayenne pepper
Yogurt dressing
150 g Greek yoghurt
2 large cloves garlic, crushed
1 teaspoon lemon juice
pepper
350 - 400 g of carp, two servings
salt and pepper
juice of half a lemon
oil for frying
4 tablespoons of flour gluten-free
2 tablespoons gluten-free fish coating of Balviten*
*I use gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products)
Combine together all the ingredients of the coriander dressing, blend to the smooth sauce. Add 3 teaspoons of Greek yogurt and mix. Combine all ingredients of the yogurt dressing and mix thoroughly. Season with pepper.
Roast millet in dry pan, about 2 minutes. Cook the millet in water with two pinches of salt, 10 minutes. Drain off.
Mix gluten-free flour with fish coating. Sprinkle carp with lemon juice and season with salt and pepper. Coat the carp with the fish coating, fry in olive oil.
Peel avocado and mango, cut into cubes. Sprinkle avocado with lemon juice. Wash the cucumber, cut into slices. Mix the cooked millet with avocado, mango and cucumber. Sprinkle the salad with dressing. Serve with the fried carp.