300 g wędzonej makreli
4 ugotowane na twardo jajka
3 ogórki konserwowe
1 cebulka dymka
150 g konserwowej kukurydzy
2 średniej wielkości ugotowane w mundurkach ziemniaki, obrane
2 małe lub 1 i 1/2 dużego ugotowanego, czerwonego buraka
kiełki rzodkiewki do dekoracji
Sos:
100 ml gęstej śmietanki
150 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku rozgniecione
sól, pieprz
Jogurt i śmietanę wymieszaj z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
2 jajka pokrój w kostkę, 2 jajka pokrój wzdłuż dłuższej krawędzi na ćwiartki. Makrelę, ogórki, ziemniaki, buraki, cebulę pokrój w dużą kostkę. Ogórki, kukurydzę, buraki, ziemniaki, cebulę i pokrojone w kostkę dwa jajka wymieszaj z sosem jogurtowym. Dodaj na końcu makrelę, delikatnie wymieszaj by ryba się nie rozpadła. Udekoruj sałatkę ćwiartkami jajek i kiełkami rzodkiewki. Smacznego.
2 servings
300 g of smoked mackerel
4 hard-boiled eggs
3 pickled cucumber (in vinegar)
1 small onion
150 g canned corn
2 medium-sized potatoes boiled in jacket, then peeled
2 small or 1 + 1/2 large cooked beet
radishes sprouts to decorate
Sauce:
100 ml of thick cream
150 l of natural yogurt
2 garlic cloves,pressed
pepper
Mix yogurt and cream with garlic, season with salt and pepper. Cut 2 eggs along the long edge into quarters. Cut mackerel, cucumbers, potatoes, beets and onions into large cubes. Cucumbers, corn, beets, potatoes, onions and diced two eggs, mix with yogurt sauce. At the end add mackerel, gently stir to fish is not broke. Decorate the salad with egg wedges and radish sprouts.