Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 29 grudnia 2021

Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami. Layered herring salad with beetroots.

 


/scroll down to English version/

ok 350g solonych filetów śledziowych – matiasów
3 średniej wielkości buraki
3 średniej wielkości ziemniaki
1 jabłko
1 cebula
3 ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru

pół pęczka szczypiorku

Buraki oraz ziemniaki gotujemy w łupinkach lub pieczemy w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową) – do miękkości. Buraki studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli, mieszamy.
Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin), osuszamy i kroimy w kosteczkę. Cebulkę drobno siekamy.
Do dużej miski przekładamy ziemniaki, śledzie, cebulkę, jabłko oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Dodajemy majonez oraz jogurt, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (solą delikatnie gdyż śledzie są już słone).
Tak przygotowaną sałatkę śledziową rozkładamy na płaskim półmisku i wykonujemy na niej poprzeczne wgłębienia. We wgłębieniach układamy doprawione wcześniej buraczki.
Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.

about 
350g of salted herring fillets - matias 
3 medium-sized beets 
3 medium-sized potatoes 
1 apple 
1 onion 
3 pickled cucumbers 
2 tablespoons of mayonnaise 
2 tablespoons of thick plain yogurt 
salt
pepper 
2 tablespoons of lemon juice 
1 tablespoon of sugar 

half a bunch of chives 

Boil the beets and potatoes, unpeeled both, separately or bake them in the oven (wrapped in aluminum foil) - until tender. Cool the beets, peel them and cut them into small cubes. Season to taste with sugar, lemon juice and a pinch of salt and mix.
Cool the potatoes, peel them and cut them into cubes. Peel the apple and cut it into small cubes. 
Rinse the herring (if it is very salty, soak it in water for several hours), dry it and cut it into cubes. Chop the onion finely. 
Put potatoes, herring, onion, apple and diced pickled cucumbers into a large bowl. Add mayonnaise and yoghurt, mix and season to taste with salt and pepper (slightly salt because the herring is already salty). Place the prepared herring salad on a flat plate and make transverse recesses, grooves on it. Place the previously seasoned beetroots in the recesses. 
Sprinkle everything with chopped chives. Store in the refrigerator before serving.