/scroll down to English version/
ok 350g solonych filetów śledziowych – matiasów
3 średniej wielkości buraki
3 średniej wielkości ziemniaki
1 jabłko
1 cebula
3 ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
pół pęczka szczypiorku
Buraki oraz ziemniaki gotujemy w łupinkach lub pieczemy w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową) – do miękkości. Buraki studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli, mieszamy.
Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin), osuszamy i kroimy w kosteczkę. Cebulkę drobno siekamy.
Do dużej miski przekładamy ziemniaki, śledzie, cebulkę, jabłko oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Dodajemy majonez oraz jogurt, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (solą delikatnie gdyż śledzie są już słone).
Tak przygotowaną sałatkę śledziową rozkładamy na płaskim półmisku i wykonujemy na niej poprzeczne wgłębienia. We wgłębieniach układamy doprawione wcześniej buraczki.
Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.
about 350g of salted herring fillets - matias
3 medium-sized beets
3 medium-sized potatoes
1 apple
1 onion
3 pickled cucumbers
2 tablespoons of mayonnaise
2 tablespoons of thick plain yogurt
salt
pepper
2 tablespoons of lemon juice
1 tablespoon of sugar
half a bunch of chives
Boil the beets and potatoes, unpeeled both, separately or bake them in the oven (wrapped in aluminum foil) - until tender. Cool the beets, peel them and cut them into small cubes. Season to taste with sugar, lemon juice and a pinch of salt and mix.
Cool the potatoes, peel them and cut them into cubes. Peel the apple and cut it into small cubes.
Rinse the herring (if it is very salty, soak it in water for several hours), dry it and cut it into cubes. Chop the onion finely.
Put potatoes, herring, onion, apple and diced pickled cucumbers into a large bowl. Add mayonnaise and yoghurt, mix and season to taste with salt and pepper (slightly salt because the herring is already salty). Place the prepared herring salad on a flat plate and make transverse recesses, grooves on it. Place the previously seasoned beetroots in the recesses.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz