80 g mieszanki sałat z szpinakiem (szpinak, roszponka, radicchio) (scroll down to the English version)
5 jajek
8 rzodkiewek
450 g pstrąga łososiowego
200 g czerwonej papryki konserwowej
oliwa do smażenia
sól i pieprz do smaku
100 g żółtego sera pokrojony w dużą kostkę do dekoracji
4 rzodkiewki pokrojone w ćwiartki do dekoracji
Sos:
220 g jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki drobno posiekanego, świeżego szczypiorku
Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem. Pstrąga dopraw solą i pieprzem, usmaż na oliwie około 10 - 15 minut. Podziel na kawałki. Jajka ugotuj na twardo. Zimne jajka pokrój w plasterki. Rzodkiewkę pokrój w plasterki a paprykę konserwową w kostkę. W misce układaj warstwy: sałata, rzodkiewka, pstrąg, 2/3 ilości sosu, ponownie sałata, jajka, papryka konserwowa, sałata, reszta sosu. Udekoruj serem i ćwiartkami rzodkiewki.
Zobacz także / See also: Wielkanocna, warstwowa sałatka 2. Easter layered salad 2.
80 g of a lettuce mix with spinach (spinach, rapunzel, radicchio)
5 eggs
8 radishes
450 g of salmon trout
200 g of red pepper in vinegar marinade (recipe http://.../2015/03/papryka-konserwowa-homemade-peppers-in/)
oil for frying
salt and pepper to taste
100 g of cheese cut into large cubes for decoration
4 radishes cut into quarters for decoration
Sauce:
220 g of Greek yogurt
2 tablespoons of lemon juice
1 teaspoon of sugar
fresh ground pepper
2 tablespoons of finely chopped fresh chives
Combine all sauce ingredients together and mix well. Season with pepper. Season trout with salt and pepper and fry in olive oil about 10 - 15 minutes. Split into pieces. Boil hard eggs. Cut the cold eggs into slices. Cut radishes into slices and peppers into cubes. In bowl place the layers: lettuce, radishes, trout, 2/3 amount of the sauce, again lettuce, eggs, peppers, lettuce, the rest of the sauce. Decorate salad with diced cheese and radish wedges.