Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

czwartek, 12 marca 2015

Wielkanocna, warstwowa sałatka. Easter layered salad.



80 g mieszanki sałat z szpinakiem (szpinak, roszponka, radicchio) (scroll down to the English version)
5 jajek
8 rzodkiewek
450 g pstrąga łososiowego
200 g czerwonej papryki konserwowej
oliwa do smażenia
sól i pieprz do smaku
100 g żółtego sera pokrojony w dużą kostkę do dekoracji
4 rzodkiewki pokrojone w ćwiartki do dekoracji

Sos:
220 g jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki drobno posiekanego, świeżego szczypiorku

Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem. Pstrąga dopraw solą i pieprzem, usmaż na oliwie około 10 - 15 minut. Podziel na kawałki. Jajka ugotuj na twardo. Zimne jajka pokrój w plasterki. Rzodkiewkę pokrój w plasterki a paprykę konserwową w kostkę. W misce układaj warstwy: sałata, rzodkiewka, pstrąg, 2/3 ilości sosu, ponownie sałata, jajka, papryka konserwowa, sałata, reszta sosu. Udekoruj serem i ćwiartkami rzodkiewki.


Zobacz także / See also: Wielkanocna, warstwowa sałatka 2. Easter layered salad 2.

80 g of lettuce mix with spinach (spinach, rapunzel, radicchio)
5 eggs
8 radishes
450 g of salmon trout
200 g of red pepper in vinegar marinade (recipe http://.../2015/03/papryka-konserwowa-homemade-peppers-in/)
oil for frying
salt and pepper to taste
100 g of cheese cut into large cubes for decoration
4 radishes cut into quarters for decoration

Sauce:

220 g of Greek yogurt
2 tablespoons of lemon juice
1 teaspoon of sugar
fresh ground pepper
2 tablespoons of finely chopped fresh chives

Combine all sauce ingredients together and mix well. Season with pepper. Season trout with salt and pepper and fry in olive oil about 10 - 15 minutes. Split into pieces. Boil hard eggs. Cut the cold eggs into slices. Cut radishes into slices and peppers into cubes. In bowl place the layers: lettuce, radishes, trout, 2/3 amount of the sauce, again lettuce, eggs, peppers, lettuce, the rest of the sauce. Decorate salad with diced cheese and radish wedges.




Brak komentarzy: