Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 3 września 2014

Opiekane śledzie w zalewie octowej. Fried herring in vinegar.


1000 g śledzia tusze

5 łyżek mąki ryżowej*
5 łyżek skrobi kukurydzianej*
sól, świeżo zmielony pieprz
3 cebule (300 g)
2 marchwie
800 ml wody
230 ml octu (10%)
8 ziaren owocu jałowca
8 ziaren pieprzu
1 łyżeczka białej gorczycy
5 liści laurowych
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy

3 słoiki o pojemności 720 ml
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Marchewkę obierz, pokrój w plasterki. Do garnka wlej wodę i olej, dodaj cebulę i marchew, owoce jałowca, pieprz, gorczycę i liście laurowe. Dopraw solą i cukrem. Gotuj wszystko 10 minut, dodaj ocet i gotuj jeszcze 3 minuty. Odstaw do ostygnięcia. Odetnij ogony od śledzi, usuń płetwy na grzbiecie. Posyp śledzie solą i pieprzem, obtocz w mące i smaż na oliwie po 3 minuty z każdej strony. Odlej zalewę od cebuli, marchwi i przypraw. Połowę cebuli i marchwi przełóż na dno słoików, napełnij usmażonymi śledziami, na wierzch połóż resztę cebuli, marchwi i przyprawy z zalewy octowej. Zalej śledzie zalewą octową, pozostaw 2 cm od góry bez zalewy. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 130 stopni Celcjusza z termoobiegiem. Po 48 godzinach śledzie można jeść.


1000 g of herring carcasses
5 tablespoons rice flour*
5 tablespoons cornstarch*
salt and freshly ground pepper
3 onions (300 g)
2 carrots
800 ml water
230 ml of vinegar (10%)
8 grains of juniper berries
8 black peppercorns
1 teaspoon white mustard
5 bay leaves
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon of sugar
4 tablespoons olive oil

3 jars with a capacity of 720 ml

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
 


Peel the onion, cut into the pen (bars). Peel the carrots, cut into slices. Pour water and oil into the pot, add the onion and carrot, add juniper berries, pepper, mustard and bay leaves. Season with salt and sugar. Cook everything 10 minutes, add the vinegar and cook 3 minutes more. Set aside to cool. Cut off
the tails of herring, remove the fins on the back. Sprinkle herring with salt and pepper, coat with flour and fry in olive oil 3 minutes on each side. Decant the vinegar from onions, carrots and spices. On the bottom of the jars put half of the onions and carrots, fill fried herring, on the top put the rest of the onions, carrots and spices. Pour vinegar into jars, leave 2 cm from the top without vinegar. Tighten jars and pasteurize them 1 hour in an oven preheated to 130 degrees Celsius with air flow. After 48 hours you can eat herring. 



W internecie znalazłam wiele przepisów na sałatki i przetwory z śledzia, poniżej znajdziecie kilkanaście linków:

Śledzie w pomidorach z chili i sherry - sherry, chili, skórka z pomarańczy, por, ketchup


Śledzie w miodzie i pomidorowym sosie - cebula, koncentrat pomidorowy, ocet winny, pieprz

Śledzie z suszonymi pomidorami - czerwona cebula, ocet winy,suszone pomidory, bazylia


Śledzie imbirowe - imbir, kolendra, ziele angielskie, goździki, cytryna, orzechy włoskie

Śledzie imbirowe II - imbir, koncentrat pomidorowy

Śledzie po kaszubsku - gorczyca, rodzynki, koncentrat pomidorowy, papryka konserwowa, natka pietruszki


Śledzie po kaszubsku II - pieczarki, majeranek, koncentrat pomidorowy, cytryna, ocet winny


Śledzie po kaszubsku III - koncentrat pomidorowy, ketchup, cebula, cytryna, liść laurowy, ziele angielskie, ostra papryka


Śledzie po kaszubsku IV - ogórki kiszone, rodzynki, suszone śliwki, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy


Śledzie po kujawsku - mleko, cytryna, jabłka, przecier pomidorowy


Śledzie cytrynowe - cytryna, goździki, oliwa


Śledzie z żurawiną, czerwoną cebulką i olejem - czerwona cebula, żurawina, olej

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą - cebula, żurawina, imbir, ocet winny, koper


Śledzie korzenne - ziele angielskie, goździki, gorczyca, kolendra, jałowiec


Korzenne śledzie z orzechami - miód, przyprawa do piernika, cynamon, kardamon, ziele angielskie, goździki, imbir, migdały, orzechy 


Śledzie po węgiersku - mleko, cebula, pieczarki, papryka konserwowa, przecier pomidorowy

Śledzie z suszonymi pomidorami - rodzynki, cytryna, suszone pomidory, koncentrat pomidorowy


Śledzie w przyprawach korzennych z cebulką - whisky, musztarda, miód, cytryna, sos sojowy, anyż, goździk, liść laurowy, cynamon, kolendra, imbir, kardamon


Śledzie Korzenne z Orzechami - imbir, goździki, cynamon, orzechy włoskie, przyprawa do piernika, syrop klonowy 


Śledzie z rodzynkami - rodzynki, koncentrat pomidorowy, cebula


Śledzie na skandynawską nutę - marchew, koper, cebula, jałowiec, kmin


Śledzie po szatańsku - suszone pomidory, chili, cytryna, czosnek, oregano, bazylia, rozmaryn zioła prowansalskie


Śledzie gajowego - grzyby, pomidory


Śledź gajowego II - grzyby, koncentrat pomidorowy, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek


Śledzie opiekane w sosie - ogórek kiszony, cebula, ketchup, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy

Śledzie śródziemnomorskie - oliwki, kapary, zioła prowansalskie, czosnek, liść laurowy

Śledź zimowy - cebula, suszone śliwki, orzechy włoskie, kwaśna śmietana

Śledź ze śliwkami i orzechami włoskimi - orzechy włoskie, śliwki, czerwona cebula


Śledzie z orzechami - orzechy włoskie, cytryna, cebula


Korzenne śledzie po skandynawsku - whisky, cebula, koperek, zieleangielskie, gorczyca, kolendra, goździki, jałowiec, czarnuszka


Śledzie korzenne - liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie, kardamon, cynamon, imbir, goździki, gorczyca, anyż, sos sojowy, sosu Worcestershire, miód, cytryna

Śledź w czosnku i majeranku - czosnek, majeranek, oliwa


Śledzie Roztoczańskie - żurawina, czerwona cebula, ocet balsamiczny, tymianek


Śledzie marynowane w zalewie korzennej - whisky, kolendra, gorczyca, czarnuszka, goździki, ziele angielskie, ziele jałowca

Śledzie marynowane w oleju rzepakowym i korzennych przyprawach - cynamon, anyż, kardamon, rodzynki, olej


Śledzie w sosie salsa - kukurydza, konserwowa papryka, cebula, pomidory, tabasco

Śledzie piernikowe - rodzynki, koncentrat pomidorowy, przyprawa do piernika, pomarańcze, sok z pomarańczy


Śledzie w sosie warzywnym - cebula, ogórki konserwowe, musztarda, ketchup, liść laurowy, ziele angielskie


Śledzie curry z chili - majonez, śmietana, curry, chili


Śledzie po wileńsku - cebula, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, goździki, olej






korzenne marynowane śledzie po skandynawsku
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami

Lazania (bez makaronu) z cukinią, pomidorami i mięsem mielonym. Lasagna (without pasta) with zucchini, tomatoes and minced meat.


4 - 5 porcji
800 g mielonego z indyka
2 średniej wielkości cukinie
2 puszki (800 g) pomidora w kostce
1 średniej wielkości cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy 
1 1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
100 g startego sera Ementaler + Gouda
60 g startego sera mozzarella

Cebulkę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj. Podsmaż czosnek i cebulkę na 3 łyżkach oliwy, 2 - 3 minuty. Dodaj mielone, dopraw solą i pieprzem, smaż kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Podczas smażenia rozdrobnij mielone za pomocą drewnianej łyżki. Dodaj pomidory z puszki, oregano i bazylię, wymieszaj i smaż wszystko jeszcze 10 minut. Cukinię umyj, pokrój wzdłuż na długie pasy o grubości około 1 cm. Posyp solą i pieprzem plastry cukinii. Smaż plastry cukinii na bardzo małej ilości oliwy, 1 - 2 minuty z każdej strony. Na dno naczynia, w którym będziesz zapiekać lazanię, wlej 1 łyżkę oliwy, rozprowadź po całym dnie. Połóż warstwę cukinii, na to wyłóż połowę mielonego z pomidorami, znowu plastry cukinii, resztę mielonego, i ponownie cukinię. Na wierzchu posyp startym serem. Przykryj folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 190 stopni Celcjusza piekarniku przez 20 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze 10 -12 minut. 

4 - 5 servings
800 g minced turkey  

2 medium-sized zucchini (courgette)
2 can (800 g) tomato diced
1 medium-sized onion
3 cloves of garlic
4 tablespoons olive oil
1 1/2 teaspoons dried oregano
1 1/2 teaspoons dried basil
salt and freshly ground pepper to taste
100 g grated Emmentaler + Gouda
cheese
60 g grated mozzarella cheese

Cut onion into small cubes, chop the garlic
finely. Fry garlic and onion in 3 tablespoons olive oil, 2 - 3 minutes. Add minced meat, season with salt and pepper and cook another 10 minutes, stirring from time to time. During frying, shred the minced meat with a wooden spoon. Add canned tomatoes, oregano and basil, stir and cook everything else 10 minutes. Wash zucchini, cut the zucchini lengthwise into long strips with a thickness of about 1 cm. Sprinkle zucchini slices with salt and pepper. Fry zucchini slices on a very small amount of olive oil, 1 - 2 minutes on each side. At the bottom of the dish, where you will bake the lasagna, pour 1 tablespoon of olive oil, spread it across the bottom. Put a layer of zucchini, lay off half of the minced meat with tomatoes on zucchini, put again zucchini slices, the rest of the minced turkey, and then the zucchini. On top sprinkle with grated cheese. Cover lasagna with aluminum foil and bake in a preheated 190 degrees Celsius oven for 20 minutes. Remove foil and bake 10 - 12 minutes more.