Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 24 maja 2020

Młoda kapusta z boczkiem i makronem z ciecierzycy. Young cabbage with bacon and red lentil pasta


/scroll down to English version/
1 młoda kapusta, możesz dodać nawet 1 1/2
300 g wędzonego boczku
5 - 6 gałązek koperku, posiekany
sól i pieprz do smaku
250 g makaronu z czerwonej soczewicy, muszelki lub kokardki

Kapustę opłucz, poszarp na kawałki. Boczek pokrój w słupki. Podsmaż w garnku. 
Dodaj kapustę i duś pod przykryciem kilka - kilkanaście minut, aż kapusta będzie miękka. Gdy kapusta będzie miękka, dodaj koperek i zestaw z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Podawaj ciepłe. 


1 young cabbage, you can add up to 1 1/2
300 g smoked bacon
5 - 6 sprigs of dill, chopped
salt and pepper to taste
250 g red lentil pasta, shells or bows

Rinse cabbage, shred it into pieces. Cut bacon into strips. Fry in a pot.
Add cabbage and simmer covered for a few to several minutes until the cabbage is soft. When the cabbage is soft, add dill and set from the fire. Season with salt and pepper. Add cooked pasta and mix. Serve warm.

Bezglutenowe gofry z mąki arachidowej. Gluten-free Peanut Flour Waffles.


/scroll down to English version/
250 g bezglutenowej skrobi kukurydzianej
125 g mąki arachidowej
350 +/-50 ml mleka koziego
3 jajka
3 łyżki oliwy
2 1/2 łyżki cukru pudru
3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

W misce wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw ciasto na godzinę. Piecz w gofrownicy 3 - 4 minuty, w zależności od mocy urządzenia. Możesz podawać z cukrem pudrem, konfiturą (dżem brzoskwiniowo malinowy), owocami.

Inne przepisy / Other recipes
Bezglutenowe czekoladowe gofry z syropem klonowym (komosa ryżowa, migdały). Gluten-free chocolate waffles with maple syrup (quinoa, almonds).

Bezglutenowe gofry (gryka, amarantus). Gluten-free waffles (buckwheat, amaranth).

Bezglutenowe gofry wytrawnie (komosa ryżowa, migdały). Gluten-free unsweet waffles (quinoa, almonds).

250 g gluten-free corn starch
125 g peanut flour
350 +/- 50 ml goat's milk
3 eggs
3 tablespoons oil
2 1/2 tablespoons icing sugar
3/4 teaspoon gluten-free baking powder

Mix all ingredients in a bowl.
Set aside dough for an hour. Bake waffles for 3 - 4 minutes using a waffle maker. You can serve with icing sugar, jam (peach raspberry jam), fruit.