/scroll down to English version/
400 g czerwonej fasoli z puszki, netto1/2 dużej cebuli
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
30 ml oliwy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżeczki octu z czerwonego wina (dodałam 2 łyżki octu jabłkowego)
1 łyżeczka miodu
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
sól i pieprz do smaku
Na suchej patelni upraż kozieradkę, ziarna kolendry i kopru aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie utłucz je w moździerzu. na rozgrzaną patelnie wylej oliwę i usmaż na złoto cebulę posiekaną w piórka. Gdy cebule się ładne zarumieni, dodaj utłuczone przyprawy i osączoną z zalewy i przepłukaną czerwoną fasolę. Przesmaż. Dodaj ocet i miód. Dodaj posiekane świeże zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem.
400 g canned red beans, net
1/2 large onion
1/2 teaspoon fenugreek
1/2 teaspoon coriander seeds
1/2 teaspoon fennel seeds
30 ml oil
2 tablespoons chopped parsley
2 tablespoons chopped dill
3 teaspoons red wine vinegar (I added 2 tablespoons apple cider vinegar)
1 teaspoon honey
3 tablespoons chopped fresh cilantro
salt and pepper to taste
In a dry frying pan, roast fenugreek, coriander and fennel seeds until they smell intensely. Then crush them in a mortar. Pour oil into the hot pan and fry onion, chopped into feathers until golden. When the onions are golden brown, add mashed spices and tred beans drained from the brine. Fry. Add the vinegar and honey. Add chopped fresh herbs and season with salt and pepper to taste.