40 - 50 g rukoli
1 + 1/2 jabłka
1 awokado
400 g obranej dyni (użyłam mrożonej, waga rozmrożonej)
40 g orzechów włoskich
2 garście suszonej żurawiny
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki wody
oliwa do smażenia
Dressing z tahini
2 łyżki tahini, naturalne
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
1 łyżeczka miodu
1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki dressingu połącz i dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem.
Orzechy włoskie upraż na suchej patelni, około 2 minut. Dynię pokrój w kliny, dopraw solą i pieprzem i podsmaż na grillowej patelni, około 5 minut (świeża dynia 10 minut). Awokado obierz i pokrój w kliny. Jabłko umyj i pokrój w kostkę. Skrop wodą zmieszaną z sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Na talerzu umieść rukolę, potem awokado, jabłka i dynię. Posyp wszystko uprażonymi orzechami i polej dressingiem.
Zamiast dressingu z tahini możesz zrobić dressing z 3 łyżek oliwy, 2 łyżek soku z cytryny, 1 ząbku czosnku, 1 łyżeczki ostrej musztardy i 1 łyżeczki miodu doprawiony pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
40 - 50 g of arugula
1 + 1/2 apples
1 avocado
400 g of peeled pumpkin
40 g of walnuts
2 handfuls of dried cranberries
2 tablespoons of lemon juice
4 tablespoons of water
oil for frying
Tahini dressing
2 tablespoons of tahini, natural
3 tablespoons of lemon juice
3 tablespoons of Greek yogurt
1 teaspoon of grated fresh ginger
1 teaspoon of honey
1 small clove garlic, pressed
freshly ground pepper
Combine all dressing ingredients and mix well, season with pepper.
Roast the walnuts on a dry pan, about 2 minutes. Cut pumpkin into wedges and season with salt and pepper, fry on the grill pan about 10 minutes. Peel avocado and cut into wedges. Wash apple and cut into cubes. Sprinkle apple with water mixed with lemon juice, not darkened. Place the arugula on a plate, then put avocado, apples and pumpkin. Sprinkle all with roasted walnuts and pour dressing.