Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 2 marca 2019

Sałatka z rukolą i jajkiem. Salad with arugula and egg.



/scroll down to the English version/
2 porcje
40 g rukoli
3 - 4 jajka
1/3 czerwonej cebuli, pokrojona w piórka
3 łyżki parmezanu (parmigiano reggiano) w płatkach
2 łyżki oleju lnianego, tłoczony na zimno
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Rukolę umyj i osusz. Przełóż na talerze. Skrop oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny. Jajka ugotuj na miękko, gdy woda się zagotuje, włóż jajka i gotuj 6 minut. Przelej zimna wodą. Jaka przekrój na pół i wyjmij łyżeczką ze skorupek. Przełóż na rukolę. Podawaj od razu.

2 servings
40 g rocket/arugula
3 - 4 eggs
1/3 red onion, cut into feathers
3 tablespoons parmesan cheese (parmigiano reggiano) in flakes
2 tablespoons linen(flax) oil, cold pressed
1 teaspoon emon juice
salt and pepper to taste

Mix oil with lemon juice. Season with salt and pepper. Wash arugula and dry. Put on plates. Sprinkle with oil mixed with lemon juice. Cook eggs softly when the water boils, put eggs and cook for 6 minutes. Pour cold water. Cross-section egg in half and take out from the shells with the spoon . Transfer on arugula. Serve immediately.