Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 26 sierpnia 2015

Lody truskawkowo rabarbarowe. Strawberry rhubarb popsicles.



10 - 12 sztuk
100 g mrożonego rabarbaru
250 g mrożonych truskawek
500 g jogurtu greckiego
4 łyżki miodu

Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj aż wszystkie składniki będą dobrze połączone. Przelej masę do foremek na lody i wetknij patyczki. Wstaw do lodówki na 4 - 5 godzin. Wskazówka: Przed podaniem zanurz foremki na 10 - 15 sekund w ciepłej wodzie, by łatwo wyjąć lody z foremek.

10 - 12 pieces
100 g of frozen rhubarb
250 g of frozen strawberries
500 g of Greek yoghurt
4 tablespoons of honey


Add all ingredients to a blender and process until well combined. Pour blended smoothie into popsicles molds and insert a popsicle stick into the center. Freeze for 4 - 5 hours. TIP: Dip the molds in lukewarm water for 10 - 15 seconds to help the ice cream remove easily from the molds.


Nadziewane pieczarki z kaszą jaglaną i mięsem. Stuffed mushrooms with millet and meat.


12 dużych pieczarek (średnica około 8 - 10 cm)
100 g nieugotowanej kaszy jaglanej lub komosy ryżowej
500 g mięsa mielonego, wieprzowe lub wołowe
1 średniej wielkości cebula
sól, świeżo zmielony pieprz 
oliwa do smażenia
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
220 g sera, starty na dużych oczkach 
natka pietruszki do dekoracji

Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie z dwiema szczyptami soli. Grzyby opłucz, osusz. Ogonki odetnij od kapeluszy. Potnij ogonki w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebule i ogonki pieczarek, podsmaż około 5 minut. Dodaj mielone mięso, smaż około 20 minut. dopraw sola i pieprzem do smaku. Zestaw patelnię z ognia, dodaj ugotowaną kaszę i natkę pietruszki, wymieszaj dokładnie. Kapelusze grzybów posyp solą. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w nagrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku bez termoobiegu 15 minut. Wyjmij grzyby z piekarnika, zlej wodę z kapeluszy. Napełnij kapelusze mięsnym farszem, posyp startym serem, wstaw grzyby do piekarnika i piecz kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Polecam także: Nadziewane grzybki portabello.


12 large mushrooms (diameter about 8 - 10 cm)
100 g of uncooked millet or quinoa
500 g of minced meat, pork or beef
1 medium onion
salt, freshly ground pepper
oil for frying
2 tablespoons of chopped parsley

220 g of cheese, grated using large mesh

parsley to decoration

Cook millet in water with two pinches of salt. Rinse mushrooms, dry. Cut tails off from caps. Cut the tails into pieces. Peel onions and cut them into small cubes. In a skillet heat the oil, add onions and tails of mushrooms, fry about 5 minutes. Add the minced meat and cook about 20 minutes. Season with salt and pepper to taste. Set the pan from the heat and add the cooked millet and parsley, mix thoroughly. Sprinkle mushroom caps with salt. Transfer to a baking tray lined with parchment paper and bake in preheated oven to 190 degrees Celsius without air flow for 15 minutes. Remove the mushrooms from the oven, pour the water out from caps. Fill the caps with meat stuffing,
sprinkle with grated cheese, put the mushrooms in the oven and bake 10 minutes more at 180 degrees Celsius without air flow. Before serving sprinkle with chopped parsley.
I also recommend: Stuffed portabello mushrooms.