Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
piątek, 6 lutego 2015
Detox - Smoothie z jarmużem i jabłkiem. Detox - Kale Apple Smoothie.
3 porcje
1 + 1/2 dużego jabłka
70 g świeżego jarmużu
400 ml soku marchwiowo jabłkowego bananowego
Jarmuż umyj, usuń twarde łodygi, liście podziel na części. Jabłko umyj, usuń pestki, pokrój w kostkę. W blenderze umieść jabłka, sok i jarmuż. Wszystko zmiksuj. Podawaj świeżo przygotowane.
3 servings
1 + 1/2 large apples
70 g of fresh kale
400 ml of carrot apple banana juice
Wash kale, remove tough stalks, split leaves into parts. Wash spples, remove seeds, cut into cubes. In a blender place the apples, jucie and kale. Blend all ingredients. Serve smoothie freshly prepared.
Pesto brokułowe. Broccoli pesto.
60 g pistacji lub orzechów włokich
100 ml oliwy
4 gałązki natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki drobno startego sera, mieszanka serów twardych lub starty parmezan (możesz pominąć, gdy masz nietolerancję laktozy)
szczypta soli
Brokuł podziel na części - różyczki. Zagotuj wodę, dodaj brokuł i ponownie zagotuj. Odstaw garnek na bok, brokuł trzymaj w gorącej wodzie 5 minut. Odcedź. 200 g różyczek brokuła posiekaj drobno i odłóż. Resztę brokuła przełóż do blendera. Dodaj oliwę, sok z cytryny, pistacje, czosnek, ser, natkę pietruszki i sól, wszystko zmiksuj na puree. Połącz puree brokułowe z posiekanym brokułem, wymieszaj dokładnie.
Brokułowe pesto możesz wykorzystać do przyrządzenia kanapek z pesto i z plasterkami rzodkiewki.
1 fresh broccoli (500 g)
60 g of pistachios
100 ml of olive oil
4 sprigs fresh parsley
1 large clove garlic, crushed or pressed
juice of 1/2 lemon
3 tablespoons of finely grated cheese, hard cheese mix or grated parmesan (you can skip if you have a lactose intolerance)
pinch of salt
Split broccoli into parts - florets. Boil water, add the broccoli and boil the water again. Set aside the pot, leave the broccoli in hot water for 5 minutes. Drain off. Chop 200 g of broccoli florets finely and set aside. Put the rest of the broccoli into the blender. Add the olive oil, lemon juice, pistachios, garlic, cheese, parsley and salt, blend to get puree. Combine the broccoli puree with chopped broccoli, mix thoroughly.
You can used the broccoli pesto to make sandwiches with pesto and sliced radishes.
Nie ma ludzi zdrowych, są tylko nie zdiagnozowani.
Proszę moich PORAD nie traktować jako pouczania, tylko jako moje spostrzeżenia, które mogą okazać się pomocne szczególnie tym zaczynającym przygodę z stosowaniem diet wykluczających alergeny w żywności.
Złe
nawyki żywieniowe, nałogi; zanieczyszczenie środowiska, które zaczęło się wraz
z rewolucją przemysłową; w wcześniejszych wiekach bieda (wyzysk chłopów
pańszczyźnianych), niewiedza, aktualnie zbyt dużo "chemii" w przemyśle
spożywczym, w rolnictwie i w gospodarstwie domowym oraz stres - to wszystko
spowodowało, iż dzisiaj nie ma ludzi z super DNA. Każdy z nas ma zmutowany gen,
który może powodować upośledzenie lub chorobę i przekazuje go dalej kolejnym
pokoleniom.
Co nam
pozostaje? Prowadzić zdrowy tryb życia – spożywajcie więc dania bogate w witaminy, mikroelementy i wszystkie super związki poprawiające nasze zdrowie (występujące naturalnie w warzywach i owocach), uprawiajcie sport i unikajcie stresu. Zwolnijcie. A na początek
pomedytujcie kilka minut oglądając film Morning Tea.
Subskrybuj:
Posty (Atom)