60 g pistacji lub orzechów włokich
100 ml oliwy
4 gałązki natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki drobno startego sera, mieszanka serów twardych lub starty parmezan (możesz pominąć, gdy masz nietolerancję laktozy)
szczypta soli
Brokuł podziel na części - różyczki. Zagotuj wodę, dodaj brokuł i ponownie zagotuj. Odstaw garnek na bok, brokuł trzymaj w gorącej wodzie 5 minut. Odcedź. 200 g różyczek brokuła posiekaj drobno i odłóż. Resztę brokuła przełóż do blendera. Dodaj oliwę, sok z cytryny, pistacje, czosnek, ser, natkę pietruszki i sól, wszystko zmiksuj na puree. Połącz puree brokułowe z posiekanym brokułem, wymieszaj dokładnie.
Brokułowe pesto możesz wykorzystać do przyrządzenia kanapek z pesto i z plasterkami rzodkiewki.
1 fresh broccoli (500 g)
60 g of pistachios
100 ml of olive oil
4 sprigs fresh parsley
1 large clove garlic, crushed or pressed
juice of 1/2 lemon
3 tablespoons of finely grated cheese, hard cheese mix or grated parmesan (you can skip if you have a lactose intolerance)
pinch of salt
Split broccoli into parts - florets. Boil water, add the broccoli and boil the water again. Set aside the pot, leave the broccoli in hot water for 5 minutes. Drain off. Chop 200 g of broccoli florets finely and set aside. Put the rest of the broccoli into the blender. Add the olive oil, lemon juice, pistachios, garlic, cheese, parsley and salt, blend to get puree. Combine the broccoli puree with chopped broccoli, mix thoroughly.
You can used the broccoli pesto to make sandwiches with pesto and sliced radishes.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz