Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 19 stycznia 2020

Smażone bataty z jarmużem. Fried Sweet Potatoes with Kale.


/scroll down English version/
3 porcje
3 bataty, obrane, pokrojone w dużą kostkę
120 g jarmużu, liście bez łodyg, poszarpany
1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w drobna kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 1/2 awokado, pokrojone w plasterki
3 jajka sadzone
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy

Na patelni podgrzej oliwę, dodaj bataty i czerwoną cebulę. Smaż około 6 minut. Dodaj czosnek, wymieszaj i smaż 30 sekund. Dodaj 4 - 5 łyżek wody i duś bataty pod przykryciem kolejne 5 - 6 minut. Dodaj jarmuż, wymieszaj i duś 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż na talerze. Na wierzch połóż połówki awokado i jajko sadzone.

3 servings
3 sweet potatoes, peeled, cut into large cubes
120 g kale, leaves without stalks
1/2 red onion, finely diced
2 garlic cloves, pressed
1 1/2 avocados, cut into slices
3 fried eggs
salt and pepper to taste
2 tablespoons oil

Heat oil in a frying pan, add sweet potatoes and red onion. Fry for about 6 minutes. Add garlic, mix and fry for 30 seconds. Add 4 - 5 tablespoons of water and cook the sweet potatoes covered, 5 - 6 minutes more. Add kale, mix and cook for 3 minutes. Season with salt and pepper. Transfer on plates. Top with sliced avocado halves and fried egg.


Domowa wegańska gorąca czekolada. Homemade Vegan Hot Chocolate.


/scroll down to English version/
1 porcja
2 łyżki niesłodzonego kakao
2 łyżki cukru trzcinowego
250 ml mleka kokosowego, minimum 80%
50 g gorzkiej czekolady, minimum 70% kakao
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

W głębokim rondlu umieść kakao i cukier, dodaj mleko kokosowe. Spień przy pomocy ręcznego spieniacza do mleka. Zagotuj mleko, zmniejsz ogień do minimum i dodaj czekoladę. Gotuj, aż czekolada się rozpuści. Dodaj aromat waniliowy i wymieszaj. Przelej do kubka lub filiżanki. Gotowe.

1 serving
2 tablespoons unsweetened cocoa
2 tablespoons cane sugar
250 ml coconut milk, minimum 80%
50 g dark chocolate, minimum 70% cocoa
1/4 teaspoon vanilla aroma

In a deep saucepan, put cocoa and sugar, add coconut milk. Froth with a manual milk frother. Boil milk, reduce heat to a minimum and add chocolate. Cook until the chocolate dissolves. Add vanilla flavor and mix. Pour into a mug or a cup. Ready.