Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 14 sierpnia 2014

Tarta serowa z czarną porzeczką, bez pieczenia. No bake cheese tart with blackcurrant.



200 g masła
250 g herbatników bezglutenowych Amelki * (2 opakowania)
50 g wiórków kokosowych
450 g czarnej porzeczki (500 g z szypułkami)
120 g cukru pudru
500 g sera ricotta
sok z 1 limonki
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

Masło rozpuść. Ciastka pokrusz za pomocą wałka lub w malakserze, połącz z masłem i wiórkami kokosowymi. Mieszanką wyklej dno i brzegi formy na tartę, mocno dociśnij. Czarną porzeczkę obierz z szypułek, opłucz i odsącz. 250 g porzeczek zmiksuj z 50 g cukru pudru i przeciśnij przez sito, aby pozbyć się pestek. Ser wymieszaj z sokiem z limonki, 30 g cukru pudru i puree z czarnej porzeczki, aż powstanie gładki krem. Wyłóż krem porzeczkowy na spód tarty. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Kolejne 100 g porzeczek podgrzej na patelni z 4 płaskimi łyżkami cukru pudru przez 3 minuty, aż porzeczki popękają, a sos będzie gesty i szklisty. Przed podaniem polej tartę sosem z porzeczki i posyp pozostałymi porzeczkami.

200 g butter
250 g of gluten-free biscuits Amelka Incola (2 pack)
50 g coconut shreds
450 g black currant (500 g with stems)
120 g icing sugar
500 g ricotta cheese
juice of 1 lime

Melt the butter. Break cookies in a food processor, combine them with butter and coconut shreds. Lay down cookies mix on bottom and sides of tart mold (tray), press firmly. Remove the stalks, rinse and drain blackcurrants. Blend 250 g currants with 50 g icing sugar. Liquidise currant through a sieve to get rid of seeds. Mix cheese with lime juice, 30 g icing sugar and blackcurrant puree until a cream will be smooth. Put the currant cream on the bottom of the tart. Insert (place) it in the fridge
for 2 hours. Heat 100 g currants in a pan with 4 tablespoons icing sugar for 3 minutes until currants burst and a sauce will be dense and glasslike. Before serving, On top lay currant sauce and sprinkle with the remaining currants.