Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
niedziela, 5 października 2014
Bomba witaminowa - owocowa sałatka z quinoa. Vitamin Bomb - Fruit Quinoa Salad.
Zamiast tradycyjnego obiadu (mięsa, ziemniaków i surówki) i placka na deser polecam w niedziele na obiad sałatkę z owocami. Moja propozycja to quinoa z żurawiną, pomarańczą, granatem, miętą i orzechami.
4 porcje
200 g nieugotowanej czerwonej lub białej quinoa/komosa ryżowa
2 pomarańcze
2 granaty (kupiłam na promocji 1,30 zł za sztukę)
3/4 szklanki świeżej żurawiny (120 g)
80 g (1/2 szklanki) mieszanki orzechów, miałam migdały i orzechy włoskie, dodałam w proporcji 50 : 50
skórka z 1 pomarańczy
2 gałązki świeżej mięty
50 g (3 garście) roszponki, w oryginale jest jarmuż, nie mogłam nigdzie dostać więc zastąpiłam roszponką
3 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
Żurawinę posiekaj grubo, wymieszaj z oliwą i miodem. Sparz skórkę pomarańczy w gorącej wodzie. Quinoa ugotuj w wodzie z 1/3 łyżki soli, gotuj 15 minut, odcedź. Quinoa wymieszaj z żurawiną. Zetrzyj skórkę pomarańczy na tarce. Roszponkę opłucz i osusz. Orzechy posiekaj. Pomarańczę obierz, pokrój na kawałki. Listki mięty pokrój w szerokie paski. Dodaj do quinoa orzechy, ziarna granatu, startą skórkę pomarańczy, pomarańcze, wymieszaj. Dodaj miętę i roszponkę, ponownie wszystko wymieszaj delikatnie.
Jeżeli zamierzasz zrobić sałatkę z jarmużem, dodaj go do ciepłej quinoa razem z żurawiną.
Przepis znalazłam na stronie: Family Spice.
4 servings
200 g uncooked red or white quinoa
2 oranges
2 pomegranates
3/4 cup fresh cranberries (120 g)
80 g (1/2 cup) nuts mix, I had almonds and walnuts, I added both in a ratio of 50: 50
zest of 1 orange
2 sprigs of fresh mint
50 g (3 handfuls) of rapunzel, orginally was kale, I could not get anywhere kale so I used rapunzel
3 tablespoons honey
2 tablespoons olive oil
Chop roughly the cranberries and mix with olive oil and honey. Blanch the orange peel in hot water. Cook quinoa in water with 1/3 tablespoons of salt, boil 15 minutes, drain. Mix quinoa with cranberries. Grate the orange peel. Rinse the rapunzel and dry. Chop nuts. Peel orange, cut into pieces. Cut mint leaf into wide strips. Add to quinoa: nuts, pomegranate arils, orange zest, oranges, mix all well. Add mint and rapunzel, again mix all gently.
If you are going to make a salad with kale, add one with cranberries to the warm quinoa.
The recipe was found at: Family Spice.
Subskrybuj:
Posty (Atom)