Ten artykuł powstał z kompilacji tekstów/wiadomości znalezionych w Internecie.
To kolejny mój artykuł z serii Dlaczego warto jeść ... Pierwszy artykuł był o figach (Dlaczego warto jeść figi?). Zamierzam napisać także o korzyściach spożywania melonów, selera naciowego, orzechów i migdałów, jagód acai, jabłek, żurawiny, borówek i jagód oraz grejpfruta. Ale tym czasem wróćmy do naszego zielnego bohatera w kuchni - awokado.
Awokado – to owoc pierwotnie pochodzący z Meksyku, stosunkowo szybko rozpowszechnił się w Ameryce Północnej, Środkowej aż po Południową (Peru). Nieprzypadkowo Aztekowie nazywali ten owoc „masłem Boga”. Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury. Dzięki ogromnej zawartości cennych składników pozwala uniknąć poważnych chorób cywilizacyjnych. Nawet jego tłusty miąższ wykazuje właściwości odchudzające. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, m.in.: A, B1, B2, E, C, PP, K, wapń, potas (35 % więcej niż banany) i fosfor oraz kwas pantotenowy, lecytynę i dużo naturalnych fitosteroli w stężeniu większym niż choćby w oliwie z oliwek. Byłoby idealnie kupować zawsze organiczne produkty, ale nie musimy tego robić w przypadku awokado. Jak do tej pory nie ma awokado genetycznie modyfikowanych, a Environmental Working Group (EWG) na swojej liście „czystej 15” (warzyw i owoców) zamieściła nie-organiczne awokado jako owoce, w których prawie nie wykrywa się pozostałości pestycydów. (pestycydy na co dzień http://faktydlazdrowia.pl/pestycydy-na-co-dzien-12-najbardziej-toksycznych-warzyw-i-owocow/ ).
Regularne spożywanie awokado pomaga poprawić i utrzymać dobrą kondycję naszego organizmu (w tym zachować dłużej młodość), dostarczyć odpowiednich składników odżywczych i stanowi swego rodzaju profilaktykę wielu chorób.
Jest cennym źródłem jedno-nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają np. kontrolować poziom cukru we krwi i wzmacniać ściany tętnic.
Obniża poziom cholesterolu. Awokado jest bogate w związek zwany beta-sitosterol, który okazał się bardzo efektywny w obniżaniu cholesterolu. Potwierdzają to badania przeprowadzone na pacjentach z podwyższonym cholesterolem.
Zapobiega wadom wrodzonym i wspomaga pracę serca. Awokado jest bogate w witaminę B i kwas foliowy, które pomagają w regulacji poziomu homocysteiny. Wysoki poziom homocysteiny prowadzi do chorób serca. Szklanka awokado zapewnia 23% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, który jest bardzo istotny w profilaktyce chorób wrodzonych, takich jak wady cewy nerwowej i rozszczepu kręgosłupa. Wspomaga pracę serca. Ludzie, którzy mają dietę bogatą w kwas foliowy znacznie rzadziej chorują na choroby serca i są mniej narażeni na wystąpienie udaru - niż ci, którzy spożywają go niewiele. Kwas foliowy obniża również ryzyko wad wrodzonych, szczególnie ważne jest to dla kobiet w ciąży lub ją planujących.
Awokado to najlepsze paliwo dla mózgu. A to za sprawą dużej zawartości witaminy E, która neutralizuje wolne rodniki i gromadzi białka. Dzięki czemu można zahamować utratę pamięci u osób chorych na Alzheimera. Dodatkowo zawartość folianów pomaga zapobiegać formowaniu się splątanych włókien nerwowych, co jest również istotne w prewencji Alzheimera. W awokado znajdziemy również lecytynę, która odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu systemu nerwowego.
Jest źródłem glutationu, przeciwutleniacza – który jest pomocny w profilaktyce anty-nowotworowej i spowalnia proces starzenia. Neutralizuje wolne rodniki, a tym samym zmniejsza uszkodzenia komórek.
Zawiera błonnik – który organizm potrzebuje, aby utrzymać sprawne działanie układu trawiennego. Rozpuszczalny błonnik spowalnia rozkład węglowodanów w organizmie, pomaga czuć się sytym dłużej. Błonnik nierozpuszczalny oczyszcza układ pokarmowy i zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Awokado posiada właściwości przeciwzapalne. Odkryto, że związki występujące w awokado, takie jak polifenole i flawonoidy mają właściwości przeciwzapalne, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób zapalnych i stanów zwyrodnieniowych.
Wspomaga zdrowie oczu. Awokado jest doskonałym źródłem karotenoidów luteiny, które pomagają chronić oczy przed pojawiającym się z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmy.
Pomaga w walce z rakiem. Awokado może odgrywać dużą rolę w procesie zahamowania rozwoju komórek nowotworowych, szczególnie w przypadku raka jamy ustnej, prostaty czy piersi. Wiele badań wykazało, że awokado może hamować rozrost raka prostaty. Zawiera również kwas oleinowy, który okazał się skuteczny w zapobieganiu powstania raka piersi.
Likwiduje przykry zapach z ust. Awokado jest jednym z najlepszych naturalnych składników, który czyści jamę ustną i usuwa z niej brzydki zapach. Czyści jelita co jest główną przyczyną ww. problemu.
Zwiększa wchłanianie składników pokarmowych. Awokado poprawia wchłanianie w układzie pokarmowym. Badania na pacjentach wykazały, że jedząc posiłki zawierające awokado zwiększamy przyswajalność karotenoidów pięciokrotnie. Łączenie awokado np. z sałatką pozwala na lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy; likopen w pomidorach lub beta-karoten w marchwi jest lepiej wchłaniany jeśli spożyjemy je z kawałeczkami awokado. Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Stanowy Ohio wykazały, że jeśli pomidory zjada się wraz z awokado, organizm potrafi „wykrzesać” z nich 4 i pół razy więcej likopenu – antynowotworowego składnika znajdującego się czerwonych owocach.
Awokado pomaga nam w pielęgnacji skóry. Olej z nasion awokado ma właściwości regenerujące, wygładzające oraz opóźniające procesy starzenia. Dodatkowo substancje chemiczne zawarte w awokado stymulują syntezę kolagenu, a dzięki zawartości witaminy A oraz E jest wspaniałym środkiem dla skóry, zarówno kiedy go jemy na surowo, czy też sporządzamy z niego maseczki na twarz czy włosy. Olej z awokado jest używany w wielu kosmetykach ze względu na to, iż odżywia i rozświetla skórę. Pomaga również w leczeniu łuszczycy.
Na niskie ciśnienie. Połączenie wysokiej zawartości potasu, którego jest o 30 proc. więcej niż w bananach, kwasów omega-3 i kwasu oleinowego skutecznie obniża ciśnienie krwi, zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia i chroniąc przed udarem mózgu.
Dla cukrzyków. Diabetycy mogą spokojnie jeść awokado, bowiem owoc ten jest ubogi w cukier. Badania amerykańskich naukowców wykazały, że jedzenie awokado skutecznie obniża o połowę ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, zwiększającego możliwość wystąpienia miażdżycy, udaru, rozwoju cukrzycy typu II.
Trawienie. Dzięki zawartości składników odżywczych i enzymów awokado działa kojąco na wrażliwą powierzchnię żołądka. Jako bogate źródło błonnika, zmniejsza ryzyko zaparć. Według części naukowców zawiera antybiotyki roślinne i substancje o działaniu antybakteryjnym, dlatego może służyć w profilaktyce infekcji jelit.
Awokado zalecane jest jako alternatywa dla masła w przypadku osób cierpiącym na choroby układu krążenia, wątroby, z upośledzonym metabolizmem.
Jakie awokado kupić w sklepie?
Możesz spotkać awokado z zieloną lub czarną skórką. Aby wybrać dojrzałe awokado, delikatnie naciśnij owoc u nasady ogonka. Jeśli jego skórka ugnie się, oznacza to, że owoc jest idealny. Można również kupić twardsze owoce, bowiem pozostawione przez kilka dni w temperaturze pokojowej samoistnie dojrzeją.
Staraj się nie kupować więcej, niż zjesz - mają tendencję do szybkiego dojrzewania.
Jeśli chcesz zapobiec naturalnemu ciemnieniu miąższu awokado (występuje przy ekspozycji na działanie powietrza) zraszaj go odrobiną soku z cytryny lub limonki.
Jak spożywać awokado?
Jadalny jest miąższ. W środku owoc ma dużą pestkę. By go pokroić, nacinamy go wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Potem chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmujemy pestkę. Miąższ oddzielamy od skórki używając do tego łyżki.
Z awokado można przygotować koktajle, smaczne sałatki. Rozgnieciony widelcem miąższ awokado można doprawić solą i pieprzem i stosować jako zamiennik masła.
UWAGA: Awokado zawinięte w ciemny papier szybciej dojrzewa.
A oto moje propozycje dań z awokado: (klikając na tytuł dania przejdziesz do przepisu)