Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 31 marca 2019

Amerykańskie naleśniki z dynią i jogurtem. Pumpkin Yoghurt Pancakes.


8 - 10 sztuk /scrolldown to the Englsh version/
110 g skrobi kukurydzianej*
70 g mąki ryżowej*
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia* (nie dodałam)
3 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/8 łyżeczki mielonych goździków
350 - 400 g puree dyniowego**
250 g jogurtu greckiego ( w oryginale 250 ml maślanki, możesz też użyć mleko roślinne)
2 jajka
2 łyżki oliwy
3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

syrop klonowy
oliwa do smażenia
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa.

W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia.sól, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki. Odstaw.
W drugiej misce wymieszaj jogurt, jajka, puree dyniowe, oliwę i ekstrakt waniliowy. Mokre składniki dodaj do suchych składników, wymieszaj tylko do połączenia składników.
Naleśniki piec 2-3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.
Podawaj z syropem klonowym.
** Jeżeli nie masz puree dyniowego, możesz zrobić je z mrożonej dyni. Potrzebujesz 450 g mrożonej dyni. Dynię rozmroź. Odcedź płyny. Na patelni podgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj dynie i duś na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Zdejmij pokrywkę i duś aż odparują płyny. Ugnieć dynię widelcem na puree. Odstaw.



8 - 10 pieces
110 g corn starch*
70 g rice flour*
2 teaspoons gluten-free baking powder * (I did not add)
3 tablespoons cane sugar
pinch of salt
1 teaspoon ground cinnamon
1/4 teaspoon nutmeg
1/4 teaspoon ground ginger
1/8 teaspoon ground cloves
350 - 400 g pumpkin puree**
250 g Greek yoghurt (250 ml buttermilk in original, you can also use vegetable milk)
2 eggs
2 tablespoons oil
3/4 teaspoon vanilla extract

maple syrup
olive oil for frying
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland .

Mix flour, sugar, baking powder, cinnamon, ginger, nutmeg and cloves in a bowl. Set aside.
In a second bowl, mix yogurt, eggs, pumpkin puree, oil and vanilla extract. Add wet ingredients to the dry ingredients, mix only to combine the ingredients.
Fry pancakes 2-3 minutes on each side, on medium heat.
Serve with maple syrup.
**If you do not have pumpkin puree, you can make it from a frozen pumpkin. You need 450 g of frozen pumpkin. Thaw the pumpkin. Drain liqauids. Heat 2 tablespoons of oil in a frying pan, add pumpkin and simmer over low heat, covered for 15 minutes. Remove lid and let the juice evaporate. Mush the pumpkin with fork to puree. Set aside.