8 - 9 okrągłych cukinii lub 3 średniej wielkości
200 g suchej nieugotowanej soczewicy
1 łyżka bulionu warzywnego bezglutenowego w proszku
1 duży por (biała i jasnozielona część)
2 piersi z kurczaka
250 g boczku
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, opcjonalnie
140 g startego sera mozzarella
6 gałązek natki pietruszki, posiekana
sól, pieprz, granulowany czosnek
oliwa do smażenia
Soczewicę ugotuj w wodzie z bulionem warzywnym, 15 – 20 minut. Odcedź. Por pokrój w krążki. Duś na oliwie, aż będzie przezroczysta. Kurczaka i boczek pokrój w małą kostkę, dopraw solą i pieprzem, posyp granulowanym czosnkiem. Smaż na oliwie na złoto brązowy kolor około 15 minut. Soczewicę wymieszaj z porem, kurczakiem i boczkiem, dodaj śmietanę, ser mozzarella i natkę pietruszki, ponownie wymieszaj.
Cukinie umyj, wydrąż gniazda nasienne. Cukinię posyp solą, wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) na 20 minut. Po tym czasie wyjmij cukinię z piekarnika, napełnij farszem z soczewicy, pora i kurczaka. Wstaw cukinie ponownie do piekarnika i piecz przez 15 minut. Gotowe.
8 - 9 round zucchini or 3 medium size
200 g of dry uncooked lentils
1 tablespoon of gluten-free vegetable broth powder
1 large leek (white and light green part)
2 chicken breasts
250 g of bacon
4 tablespoons of thick sour cream, optionally
140 g of grated mozzarella cheese
6 sprigs of parsley, chopped
salt, pepper, granulated garlic
oil for frying
Cook lentils in water with vegetable broth, 15 - 20 minutes. Drain. Cut leek into rings. Simmer in olive oil until it is transparent. Cut chicken and bacon into small cubes, season with salt and pepper, sprinkle with granulated garlic. Fry in olive oil to gold brown color about 15 minutes. Mix
the lentils with the leek, the chicken and the bacon, add the cream, mozzarella cheese and parsley, mix again.
Wash zucchini, scoop pits. Sprinkle the zucchini with salt, put in the preheated oven to 190 degrees Celsius (without air flow) for 20 minutes. After this time, remove zucchini from the oven, fill with lentils leek chicken stuffing. Put the courgettes again in the oven and bake for 15 minutes.