Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 1 sierpnia 2015

Grejpfrutowy drink. Grapefruit drink.

 

2 drinki
sok z 2 dużych czerwonych grejpfrutów
sok z 1/2 cytryny
4 kostki lodu
330 ml cydru bezglutenowego

Pokrusz lód. W shakerze wytrząśnij sok z grejpfruta i sok z cytryny z pokruszonym lodem. Wymieszaj z cydrem, przelej do szklanek.

2 drinks
juice of 2 large red grapefruit
juice of 1/2 lemon
4 ice cubes
330 ml of gluten-free
cider

Crush ice. In a cocktail shaker shake grapefruit juice and lemon juice with crushed ice. Mix with cider, pour into glasses.


 

Pizza z pesto, łososiem, dynią, serem i czerwoną cebulą. Pizza with pesto, salmon, pumpkin, cheese and red onion.



Ta pizza to był eksperyment, łosoś i pesto na pewno te smaki pasują do siebie. Moim zdaniem każde danie powinno zawierać warzywo, dodałam więc dynie. A posypanie upieczonej pizzy kiełkami rzodkiewki dodało pikanterii daniu.

(scroll down to the English version)  
ciasto na bezglutenową pizzę przepis tutaj  
5 łyżeczek pesto bazyliowego przepis tutaj
160 g obranej dyni, pokrojona w dużą kostkę
200 g wędzonego na zimno łososia lub usmażonego, pokrojony w plastry
80 - 100 g żółtego sera 
1/3 czerwonej cebuli, pokrojona w kliny (piórka)
oliwa 
świeżo zmielony pieprz
kiełki rzodkiewki do posypania

Ciasto na pizzę rozwałkuj formując koło. Rozsmaruj pesto na pizzy, zostawiając na brzegu pasmo ciasta nieposmarowane pastą o szerokości pół cm. Ułóż kawałki dyni i posyp startym serem. Połóż plastry łososia. Posmaruj brzeg pizzy oliwą. Dopraw pieprzem. Piecz pizzę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Po 12 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 160 stopni, posyp czerwoną cebulą i piecz pizzę jeszcze 15 minut. Przed podaniem posyp kiełkami rzodkiewki.
 

LINK: Moje pomysły na pizzę. My pizza recipe roundup. 


This pizza was an experiment, salmon and pesto certainly their flavors fit together. In my opinion each dish should contain vegetables, so I added pumpkins. A sprinkling the baked pizza with radish sprouts gave piquancy of dish.

gluten-free pizza dough recipe here
5 teaspoons of basil pesto recipe here
160 g of peeled pumpkin, cut into large cubes
200 g of cold-smoked salmon or fried, cut into slices
80 - 100 g of cheese
1/3 red onion, cut into wedges (pen)
oil

freshly ground pepper
radish sprouts or parsley for sprinkling  

Roll out the pizza dough to form a circle. Spread the dough with basil pesto, leaving the ungreased band (0.5 cm) at the edge of the dough. Place pumpkin pieces and sprinkle with grated cheese. Put salmon slicesGrease the edge of the pizza with olive oil. Season with pepper. Bake pizza in preheated oven to 200 degrees Celsius with air flow. After 12 minutes, reduce the baking temperature to 160 degrees, sprinkle red onion and bake the pizza 15 minutes more. Before serving, sprinkle with radish sprouts.




Bazyliowe pesto. Basil pesto.

 

120 g migdałów, w oryginale orzeszki pinii
1/2 pęczka natki pietruszki (8 gałązek)
2 duże pęczki świeżej bazylii (2 doniczki)
70 ml oliwy
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku 
sól i pieprz do smaku

Migdały posiekaj. Czosnek posiekaj. Bazylię i natkę pietruszki opłucz, osusz. W blenderze umieść migdały, liście bazylii, natkę pietruszki, ser, oliwę, czosnek i sok z cytryny. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce.

120 g of almonds, originally pine nuts
1/2 bunch of parsley (8 branches)
2 large bunches of fresh basil (2 pots)

70 ml of oil
juice of half lemon
2 cloves of garlic
salt and pepper to taste

Chop almonds. Chop garlic. Rinse basil and parsley, dry. In a blender, place almonds, basil leaves, parsley, cheese, oil, garlic and lemon juice. Blend all ingredients until smooth. Season with salt and pepper. Store in the fridge.