Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 14 grudnia 2014

Ciasto bezglutenowe na pizzę. Gluten-free pizza dough.


1 duża pizza, średnica 30 cm:
110 g mąki ryżowej (możesz użyć 110 g + 2 czubate łyżki mąki gryczanej)*
150 g skrobi kukurydzianej bezglutenowej lub skrobi pszennej*
50 g skrobi ziemniaczanej
180 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Drożdże wymieszaj z pięcioma łyżkami ciepłej wody, cukrem i łyżką mąki, odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej, dodaj ciepłą wodę, oliwę i sól, wyrób krótko ciasto. Dodaj wyrośnięte drożdże, ponownie wyrób ciasto. Uformuj z ciasta kulę, posyp lekko mąką, odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.  Na stolnicy wyłożonej pergaminem rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra, przełóż ciasto na blachę razem z pergaminem. Połóż dowolne nadzienie i piecz  w piekarniku 10 minut w 195 stopniach Celsjusza bez termoobiegu, potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 10 minut.

*Używam mąki z znakiem przekreślonego kłosa, które są badane pod względem zawartości glutenu (z powodu nietolerancji glutenu). Tylko licencjonowany symbol umieszczony na produkcie oznacza, że jest to produkt w 100% bezpieczny, gdyż jego producent regularnie bada swoje produkty. Produkt może zostać oznaczony jako bezglutenowy jeśli jego producent gwarantuje, że dany produkt zawiera poniżej 20 ppm glutenu. Zatem kupując mąkę gryczaną, kukurydzianą lub inną nie posiadającą znaku przekreślonego kłosa, nie masz pewności, że produkt jest bezglutenowy. Proszek do pieczenia też powinien być bezglutenowy, z odpowiednim znakiem.
*Używam tylko produkty licencjonowane, certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa.
 
1 large pizza, diameter 30 cm:
110 g rice flour (you can use 110 g + 2 heaped tablespoons buckwheat flour)*
150 g of corn starch or gluten-free wheat starch*
50 g of potato starch

180 ml of warm water
15 g of fresh yeast
1 tablespoon olive oil
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon sugar

* I only use licensed certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland.

Mix yeast with five tablespoons of warm water, sugar and a tablespoon of flour, set aside to rise. Sieve the flour, add the warm water, olive oil and salt, knead dough. Add grown yeast and knead the dough again. Form a ball from dough, sprinkle with a little flour and allow to rise for 30 minutes. On a parchment-lined board roll out the dough with a thickness of half a centimeter, put the dough on the baking sheet together with the parchment. Put some filling and bake in the oven for 10 minutes at 195 degrees Celsius without air flow, then reduce the temperature to 180 degrees and bake 10 minutes more.

Moje pomysły na pizzę. My pizza recipe roundup

 



Brak komentarzy: