Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

sobota, 13 grudnia 2014

Zupa duńska. Soup called Danish. Gluten-free.


3- 4 porcje, koszt 23 zł
3 duże pory, biała część
2 cebule
2 duże ząbki czosnku
2 - 3 łyżki masła
1250 ml rosołu (3 łyżeczki bulionu bezglutenowego w proszku rozpuszczone w 1250 ml gorącej wody)
300 g szynki drobiowej (kurczak lub indyk), powinna być bezglutenowa
150 g topionego serka śmietankowego, może zawierać gluten
100 g topionego serka z szynką, może zawierać gluten
groszek ptysiowy bezglutenowy*

*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY). 
 

Warzywa obierz, por i cebule pokrój w cienkie plastry. Szynkę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj por, cebule i czosnek, duś około 5 minut. Dodaj rosół i gotuj wszystko 15 minut. Zmiksuj wszystko przy pomocy blendera. Dodaj szynkę (zostaw trochę do dekoracji) i ser topiony, gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj zupę z groszkiem ptysiowym.
Możesz użyć warzywny bezglutenowy bulion w proszku Swiss Vegetable Bouillon powder firmy Marigold lub bezglutenową przyprawą uniwersalną Deko Smaku firmy Runo bądź bezglutenową przyprawą warzywną firmy Bezgluten lub Balviten.


3 - 4 servings,
3 large leeks, white part
2 onions
2 large garlic cloves
2 - 3 tablespoons butter
1250 ml of broth (3 teaspoons gluten-free bouillon powder dissolved in 1250 ml of hot water)

300 grams of ham (chicken or turkey), should be gluten-free
150 g of processed cheese
, may contain gluten
100 g of processed cheese with ham, may contain gluten
gluten free
choux pastry balls (puff pastry croutons) of Glutenex*


* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products). 

Peel vegetables, cut leeks and onions into thin slices. Cut ham into cubes. In a large saucepan, dissolve the butter, add the leeks, onions and garlic, simmer about 5 minutes. Add broth and cook everything for 15 minutes. Blend everything with a blender. Add the ham (leave some for decoration) and processed cheese, cook for 10 minutes more. Serve the soup with
choux pastry balls.


http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/zupa-na-jesien Przepis bierze udział w akcji: Zupa na jesień. Klikając na baner przejdziesz do trony, na której znajdują się informacje o akcji.

 

Brak komentarzy: