Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 13 grudnia 2014

Zupa duńska. Soup called Danish. Gluten-free.


3- 4 porcje, koszt 23 zł
3 duże pory, biała część
2 cebule
2 duże ząbki czosnku
2 - 3 łyżki masła
1250 ml rosołu (3 łyżeczki bulionu bezglutenowego w proszku rozpuszczone w 1250 ml gorącej wody)
300 g szynki drobiowej (kurczak lub indyk), powinna być bezglutenowa
150 g topionego serka śmietankowego, może zawierać gluten
100 g topionego serka z szynką, może zawierać gluten
groszek ptysiowy bezglutenowy*

*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY). 
 

Warzywa obierz, por i cebule pokrój w cienkie plastry. Szynkę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj por, cebule i czosnek, duś około 5 minut. Dodaj rosół i gotuj wszystko 15 minut. Zmiksuj wszystko przy pomocy blendera. Dodaj szynkę (zostaw trochę do dekoracji) i ser topiony, gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj zupę z groszkiem ptysiowym.
Możesz użyć warzywny bezglutenowy bulion w proszku Swiss Vegetable Bouillon powder firmy Marigold lub bezglutenową przyprawą uniwersalną Deko Smaku firmy Runo bądź bezglutenową przyprawą warzywną firmy Bezgluten lub Balviten.


3 - 4 servings,
3 large leeks, white part
2 onions
2 large garlic cloves
2 - 3 tablespoons butter
1250 ml of broth (3 teaspoons gluten-free bouillon powder dissolved in 1250 ml of hot water)

300 grams of ham (chicken or turkey), should be gluten-free
150 g of processed cheese
, may contain gluten
100 g of processed cheese with ham, may contain gluten
gluten free
choux pastry balls (puff pastry croutons) of Glutenex*


* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products). 

Peel vegetables, cut leeks and onions into thin slices. Cut ham into cubes. In a large saucepan, dissolve the butter, add the leeks, onions and garlic, simmer about 5 minutes. Add broth and cook everything for 15 minutes. Blend everything with a blender. Add the ham (leave some for decoration) and processed cheese, cook for 10 minutes more. Serve the soup with
choux pastry balls.


http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/zupa-na-jesien Przepis bierze udział w akcji: Zupa na jesień. Klikając na baner przejdziesz do trony, na której znajdują się informacje o akcji.

 

Brak komentarzy: