Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 1 października 2014

Najzdrowsze owoce lokalne, czyli dlaczego warto jeść jabłka? Why should we eat apples?


This article will be in Polish only, at the bottom of the article are links to a similar topic in English.
Ten artykuł powstał z kompilacji tekstów/wiadomości znalezionych w Internecie.

 
Jabłko – jadalny, kulisty owoc jabłoni o soczystym i chrupkim miąższu. Jabłoń jest królową roślin sadowniczych naszego klimatu. Odmian owoców jest bardzo wiele. Przypuszcza się, że ojczyzną jabłoni są Chiny. Stamtąd rozprzestrzeniły się po całej Azji i dotarły do Europy.



Jabłka zawierają witaminę C, większość innych witamin (B1,B2, B3, B5, B6, B9, B12, A i Retinol, E i tokoferol, D, K, β-Karoten, likopen) i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę (44 mg w 1 kg jabłek), a także pektynę (1–1,5 g w 100 g świeżego jabłka).

Jak wiele innych owoców, spożywane na surowo jabłka mają niską wartość na indeksie glikemicznym (fruktoza i inne cukry uwalniają się powoli z błonnika, przez co zawartość cukru we krwi konsumenta rośnie wolno, bez nagłych odchyleń) zatem są zalecane do spożywania przez osoby chorujące na cukrzycę lub hiperglikemię. Nie dotyczy to soku jabłkowego po oddzieleniu błonnika, gdzie wartość na indeksie glikemicznym ulega sporemu podwyższeniu. 

Skutecznie walczą z cholesterolem. Najcenniejsze są gniazda nasienne i skórka, gdzie jest najwięcej pektyn - oczyszczają organizm, regulują florę bakteryjna jelit. Pektyny hamują wchłanianie cholesterolu LDL z jelita, co prowadzi do zwiększenia produkcji "dobrego" cholesterolu HDL w wątrobie, a w konsekwencji do obniżenia stężenia "złego" cholesterolu we krwi. Neutralizując kwasy żółciowe, pektyny wymuszają na wątrobie pobieranie cholesterolu z krwi. Dodatkowo zawarte w jabłkach przeciwutlenicze flawonoidy skutecznie zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Sprawny przepływ krwi ułatwia usuwanie niechcianego tłuszczu z organizmu.
15 g pektyn dziennie (2-3 surowe jabłka) pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL o kilka procent i znacznie zmniejszyć ryzyko zawału. 

Są eliksirem młodości. Jabłka to skarbnica przeciwutleniaczy, a wiadomo, że antyoksydanty przedłużają życie niemal każdej komórki ludzkiego organizmu i w efekcie całego ciała. Spośród wszystkich witamin zawartych w jabłku najważniejsza jest witamina C. Wymiata z organizmu wolne rodniki i bierze udział w procesach metabolicznych, np. biosyntezie kolagenu, zapewniając skórze młody wygląd. W połączeniu z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych, zapobiegając „pajączkom”. Zawartość witaminy C jest zmienna i zależy od wielu czynników z których najważniejszymi są odmiana, warunki klimatyczne i sposób uprawy. Może ona się wahać w szerokim zakresie od około 4mg/100g owocu do ponad 21mg/100g. Im kwaśniejsza odmiana, tym więcej witaminy C, gromadzi się ona pod skórką, jest jej tam 4 – 5 razy więcej niż w innych częściach owocu.  Przy obróbce cieplnej jabłek większość witamin wodorozpuszczalnych ulega rozkładowi. 

Poprawiają urodę. Dzięki zawartości wielu minerałów, w tym potasu, żelaza, cynku, krzemu, a także witamin A, C, E oraz z grupy B jabłka poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Zawarte w jabłkach wszystkie przeciwutleniacze zapobiegają przedwczesnemu starzeniu skóry, choćby dlatego, że chronią zawarty w niej kolagen.  

Są dobre dla naszego serca. Znaczna zawartość flawonoidów w jabłku ma ogromne znaczenie dla serca i całego układu krążenia. Wśród flawonoidów przyjaznych sercu na szczególną uwagę zasługuje zawarta w jabłkach kwercetyna. Uszczelnia żyły i tętnice, a także utrudnia osadzanie się w nich cholesterolu.

Jabłka odkwaszają organizm, bo dużo w nich zasadowego potasu, który reguluje gospodarkę wodną i żelaza, które zapobiega anemii. 


Ochrona przed astmą. Stwierdzono iż dzieci kobiet, które w czasie ciąży często sięgały po jabłka, są o wiele mniej narażone na wystąpienie świszczącego oddechu lub astmy. Owoce te mogą również chronić płuca osób dorosłych, obniżając ryzyko wystąpienia astmy, raka płuc i innych chorób układu oddechowego.

Pomagają schudnąć. Jabłka są niskokaloryczne (średnio ok. 40 kcal w 100 g), usprawniają proces trawienia, a zarazem hamują apetyt. Jest to możliwe dzięki pektynom, które wypełniają żołądek, zapewniając wysyłanie do mózgu sygnału o sytości, a potem skutecznie sprzątają w jelitach.  
Pektyna (błonnik) wspomaga rewelacyjnie pracę jelit, wchłania wodę zmiękczając treść pokarmową i ułatwiając jej wydalanie. Pektyny wymiatają z organizmu niestrawione resztki pokarmu, regulują florę bakteryjną a nawet oczyszczają organizm z substancji trujących. 

Wspierają układ odporności.  Zawierają cynk, mikroelement niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, czyli białych krwinek, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy, a także wiele innych substancji ogólnie poprawiających naszą formę. Zdrowy  organizm zwykle sam radzi sobie znakomicie z inwazją mikrobów. Układ immunologiczny zawdzięcza jednak jabłkom naprawdę sporo przede wszystkim dlatego, że sprzyjają one tworzeniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach. Pamiętając, że 70proc. odporności zależy właśnie od pracy jelit, nie żałujmy sobie jabłek. Czerwone jabłka zawierają silny antyoksydant o nazwie kwercetyna, która wzmacnia układ odpornościowy, działa podobnie jak leki przeciwhistaminowe i przeciwzapalne. Najbogatszym źródłem kwercentyny jest oczywiście skórka. 

Odżywiają mózg. W jednym, sporym jabłku jest ponad 16 g węglowodanów. Te, jak wiadomo, są niezbędnym paliwem dla mózgu. Naukowcy podejrzewają, że zawarte w jabłku flawonole mogą poprawiać funkcje poznawcze (pamięć, szybkość przetwarzania informacji, ogólna zdolność myślenia). 

Poprawiają koncentrację. Dzieje się tak prawdopodobnie dzięki zwiększeniu wytwarzania acetylocholiny – substancji chemicznej przesyłającej sygnały między komórkami nerwowymi. Aktualnie uważa się, że jabłka umożliwiają zachowanie bystrości umysłu u osób starszych, polepszają pamięć i potencjalnie obniżają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. 

Jabłka są dobre dla kości! Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie bogatych w przeciwutleniacze jabłek i innych owoców może zwiększać gęstość kości. Dodatkowo jabłka są bogate  w składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia: potas, magnez, wapń.
Mogą być polecane w profilaktyce osteoporozy. Na uniwersytecie w Cambridge badano wpływ spożycia owoców i warzyw na mineralizację kości u młodzieży (16-18 lat), młodych kobiet (23-27 lat) i osób w wieku 60-83 lat. Zwiększenie spożycia owoców i warzyw miało pozytywny wpływ na pacjentów w każdej grupie wiekowej. 


Pomagają w walce z rakiem. Badania laboratoryjne udowodniły, że związki fitochemiczne zawarte w jabłku (np. kwercetyna) mogą hamować wzrost komórek rakowych. Są one najskuteczniejsze, gdy jabłko spożywane jest w całości wraz ze skórką. Ludzie sięgający po więcej niż jedno jabłko dziennie obniżają ryzyko wystąpienia wielu odmian raka m.in. nowotworu jamy ustnej, przełyku, jelita grubego, piersi, jajników, prostaty i innych – o 9 do 42%. Ponadto błonnik zawarty w jabłku, chroni błonę śluzową jelita grubego przed działaniem toksycznych substancji dostających się do niego z układu pokarmowego. 
Naukowcy z Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem stwierdzili, że spożywanie bogatych w flawonoidy jabłek może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka trzustki nawet o 23 procent! Naukowcy z Cornell University zidentyfikowali kilka związków (triterpenoidy) w skórce jabłek, które mają silne działanie antynowotworowe. 

Ochrona przed cukrzycą. Badaniapokazują, że osoby które sięgają po takie owoce jak jabłka czy borówki i jedzą je w całości (to bardzo ważne! ponieważ te same owoce w postaci soku mogą działać zupełnie odwrotnie) są mniej narażone na rozwój cukrzycy typu II nawet o 23%! 

Gotowane jabłka (mus) pomagają w leczeniu biegunek i choroby wrzodowej. Jabłko może być podawane nawet małym dzieciom i osobom w podeszłym wieku ze schorzeniami przewodu pokarmowego. 
Herbatka ze skórek ma właściwości dezynfekujące i likwiduje stany zapalne jamy ustnej. 


 
Jakie jabłka kupować? 

Kupuj jabłka twarde, jędrne, bez pomarszczonej skórki. 
Jabłka mogą być przechowywane przez 1 – 3 miesiące w chłodnym miejscu.



Jak spożywać jabłka? 

By w pełni korzystać z właściwości jabłek należy je jeść na surowo – to doskonała przekąska, doskonale sprawdza się jako składnik zielonych koktajli czy surówek. 
Możesz upiec jabłka w całości, które mimo utraty w wysokiej temperaturze niektórych przeciwutleniaczy są nadal pełne cennych pektyn. Sprawdzają się w deserach, znakomicie nadają do przetworów. Spośród wszystkich owoców Polacy wybierają je najchętniej. 

Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Najwięcej wartości odżywczych jest w skórce jabłka, dlatego zjadaj nieobrane jabłka.


A oto moje propozycje dań z jabłkiem: (klikając na tytuł dania przejdziesz do przepisu)


Zdrowe chipsy.
 
Sałatka z dynią, jabłkiem, quinoa i suszoną żurawiną.
 
Surówka z jarmużu i jabłka.
 
Surówka z pora i jabłek.
 
Naleśniki.
 
Korzenna tarta z musem jabłkowym.
 
Zapiekane wiśnie i jabłka z kruszonką z amarantusa i migdałów.
 
Kasza jaglana, dynia i prażone jabłka na ciepło.

Bezglutenowa szarlotka jaglana z wiśniami.

Guacamole z granatem i jabłkiem.

Sałatka z rzodkwią.

Babeczki z żurawiną i jabłkiem.

Czerwona kapusta z jabłkiem i mandarynkami.

Sałatka brokułowa z marchwią i jabłkiem.

Zdrowa sałatka z jarmużem i komosą ryżową.

Surówka z marchwią, jabłkiem i rukolą + wątróbka.

Sałatka z suszonymi śliwkami i jabłkiem.

Sałatka: rukola, jabłko, bakłażan, awokado i dressing z tahini.

Dewolaje. Sałatka Waldorf.


Related topic (theme) in English:

15 health benefits of eating apples

 Top 5 Reasons to Eat (at Least) an Apple a Day 

What'sNew and Beneficial About Apples 

5 Health Benefits of an Apple



Poznań Targi 2014: Smaki Regionów. Wydatki - jak oszczędzać? Expenditure - how to save money?


Wybrałam się na targi SMAKI REGIONÓW mając nadzieję, że znajdę ciekawe produkty od POLSKICH producentów regionalnych, które będą bezglutenowe i nie będą zawierały substancji chemicznych. Nie zawiodłam się. A ilość produktów, które zostały wystawione i które mogłam kupić była oszałamiająca. Kupiłam olej z pestki moreli firmy Ol'vita, olej rydzowy firmy SemCO (to olej z lnicznika siewnego, który zwany jest też rydzem; olej z nasion lnicznika zawiera wyjątkowo dużo (do 45%) kwasów tłuszczowych omega-3, co jest niespotykane wśród roślin; jest także bogaty w antyoksydanty, co przekłada się na długi okres ważności i odporność na jełczenie), miód wrzosowy i nawłociowy firmy Spiżarnia Miodowa, ser smażony Wielkopolski firmy TOP, dżem truskawkowo- rabarbarowy z Doliny Baryczy - Andrzej i Irena Łaniak, przyprawę uniwersalną Deko Smaku firmy Runo, wino z dzikiej róży firmy Vin-Kon S.A. Najbardziej cieszy mnie zakup pasty bałkańskiej z opiekanej papryki i bakłażana firmy Buleco, koncentratu grzybowego oraz ketchupu żurawinowego firmy pana Stefana Skwierawskiego z Borów Tucholskich.

Ilość osób, która odwiedziła w tym roku Smaki Regionów zaskoczyła nawet organizatorów. Można mieć nadzieję, że coraz większe grono osób będzie miłośnikiem polskiej żywności przyrządzanej według starych procedur i przyrządzanej bez chemicznych dodatków, np. wszędobylskiego glutaminianu sodu. 

Wiele produktów wystawionych na targach Smaki Regionów posiada znak  chronione oznaczenie geograficzne.Takie oznaczenie gwarantuje, że produkt jest produkowany przy użyciu tradycyjnych surowców lub charakteryzuje się tradycyjnym składem, sposobem produkcji lub przetwarzania, a zatem nie zawiera dodatków chemicznych: konserwantów, sztucznych barwników, ulepszaczy smaku.




Z tematem żywność i zakupami nieodzownie łączy się temat oszczędności. Lubię jeść zdrowo, jem więc w dużej ilości warzywa i owoce, z powodu zdiagnozowanej celiakii kupuje produkty wyłącznie bezglutenowe, najczęściej bezglutenowe certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa, a takie jedzenie jest drogie. Chcąc zmniejszyć wydatki przy zakupie żywności  trzymam się kilku zasad:
1. nie kupuję produktów, których nigdy nie wykorzystam, nawet jeżeli jest na nie duża przecena
2. kupuje produkty sezonowo -  mamy np. sezon na fasolkę szparagową kupuję świeżą fasolkę. W sezonie kupuję zawsze fasolkę szparagową, szparagi, cukinię, bakłażana, dynię, rabarbar, truskawki, jagody, maliny, śliwki, gruszki, grzyby, figi, granat, żurawinę, koper włoski, melony, na przetwory paprykę i pomidory. Niektóre produkty zamrażam (dzięki czemu mogę dłużej cieszyć się darami lata): truskawki, porzeczki, śliwki, rabarbar, dynię, szparagi, żurawinę, koperek, rozmaryn.
3. Zawsze w promocji lub na przecenie kupuję mango, figi, granat, bakłażana, gruszkę.
4. Gdy jest promocja kupuję produkty o długim terminie ważności: ryż, kaszę, komosę ryżową, suszone owoce, pestki dyni, ziarna słonecznika, orzechy włoskie, laskowe i migdały, tuńczyka w puszcze w oliwie lub w sosie własnym.
5. Czasami skuszę się na coś słodkiego, gdy jest promocja na wypieki bezglutenowe w sklepie ze zdrową żywnością, na pasztet lub kiełbasę bezglutenową. To takie moje super wyjątkowe wydatki.
6. Pewne produkty zawsze kupuję tego producenta, który ma niższą cenę, gdy nie ma różnicy w jakości między droższym a tańszym produktem - orzechy włoskie, mak, pomidory w puszce, kukurydzę i fasolę w puszce.
7. Nie kupuję słodyczy - cukierków, batoników, ciastek, bezglutenowe są dużo droższe. Na szczęście w moim życiu przyszedł taki okres (po 25 roku), że apetyt na słodkie minął. A cukry uzupełniam jedząc owoce.
8. Gdy przygotowuję danie i zastaną mi jakieś produkty, bo kupiłam za dużo - zamrażam, jeżeli to mięso lub dokupuję brakujące produkty, by przygotować nowe danie.
9. Nie kupuję ogromnych ilości jedzenia na zapas - nauczono mnie w domu rodzinnym - nie wyrzucamy jedzenia do kosza, a w szczególności chleba. Chleb bezglutenowy jest hermetycznie zapakowany, po jego otwarciu trzymam go w lodówce, dłużej trzyma świeżość. A stary chleb można odświeżyć w zapiekaczu do kanapek lub jak kiedyś to robiono, gdy nie było wymyślnych urządzeń w naszym kraju, zamoczyć w mleku lub wodzie i smażyć na maśle (nie na margarynie).


Trzy Znaki Regionu:

WYSTAWCY
Runo - www.runobio.pl - przyprawa uniwersalna Deko Smaku
TOP S.C. - www.topsery.pl
Stefan Skwierawski Zakład Produkcji Spożywczej - www.skwierawski.com.pl
Ol'Vita - www.olvita.pl - oleje tłoczone na zimno
SemCo - www.semco.pl - oleje tłoczone na zimno, olej rydzowy, z czrnuszki, lniany wielkopolski, dyniowy, rzepakowy
Spiżarnia Miodowa - www. spizarniamiodowa.pl - miody
Spółdzielnia Pszczelarska APIS w Lublinie - www.miodytradycyjne.pl - Staropolski Trójniak miód pitny
Spółdzielnia Mleczarska KaMos - www.kamos.pl - kamiennnogórski ser plesniowy Camen Blue
Nowicki Naturalnie - www. nowickinaturalnie.pl - wędliny
Viva Natura - www.viva-natura.pl - soki owocowo-warzywne
Z domu Rembowskich - www.rembowscy.pl - soki tłoczone
Gospodarstwo pasieczne Noteckie Miody - www.noteckiemiody.pl
Tłocznia Soków Owocowych Płonka - www.domowesoki.pl 
Sogo Naturalne Przyjemności - soksogo.pl - soki
Wiatrowy Sad - www.wiatrowysad.pl - soki z owoców i warzyw
Vin-Kon S.A. - www.vinkon.com.pl - wina z ekologicznych owoców: aronii, czarnej porzeczki, wiśni, jarzębiny, dzikiej róży, truskawki, śliwki
Vitacorn Sp. z o.o. - www.vitacorn.com.pl - oleje
Karol majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. - www.nalewki.pl - nalewki np.agrestówka, imbirówka, na pedach sosny, z tarniny, jaśminowa ...
Podpiwek Kujawski - www.podpiwek-kujawski.pl
Phup Rolmięs z Łabiszyna - www.rolmies.pl - ekologiczne wedliny
Biofood - www. biofood.pl - żywność ekologiczna
Piekarnia Cukiernia Natura - www.cukiernia-piskorska.pl