This article will be in Polish only, at the bottom of the article are links to a similar topic in English.
Ten artykuł powstał z kompilacji tekstów/wiadomości znalezionych w Internecie.
Jabłko – jadalny, kulisty owoc jabłoni o soczystym i chrupkim miąższu. Jabłoń jest królową roślin sadowniczych naszego klimatu. Odmian owoców jest bardzo wiele. Przypuszcza się, że ojczyzną jabłoni są Chiny. Stamtąd rozprzestrzeniły się po całej Azji i dotarły do Europy.
Jabłka zawierają witaminę C, większość innych witamin (B1,B2, B3, B5, B6, B9, B12, A i Retinol, E i tokoferol, D, K, β-Karoten, likopen) i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę (44 mg w 1 kg jabłek), a także pektynę (1–1,5 g w 100 g świeżego jabłka).
Jak wiele innych owoców, spożywane na surowo jabłka mają niską wartość na indeksie glikemicznym (fruktoza i inne cukry uwalniają się powoli z błonnika, przez co zawartość cukru we krwi konsumenta rośnie wolno, bez nagłych odchyleń) zatem są zalecane do spożywania przez osoby chorujące na cukrzycę lub hiperglikemię. Nie dotyczy to soku jabłkowego po oddzieleniu błonnika, gdzie wartość na indeksie glikemicznym ulega sporemu podwyższeniu.
Skutecznie walczą z cholesterolem. Najcenniejsze są gniazda nasienne i skórka, gdzie jest najwięcej pektyn - oczyszczają organizm, regulują florę bakteryjna jelit. Pektyny hamują wchłanianie cholesterolu LDL z jelita, co prowadzi do zwiększenia produkcji "dobrego" cholesterolu HDL w wątrobie, a w konsekwencji do obniżenia stężenia "złego" cholesterolu we krwi. Neutralizując kwasy żółciowe, pektyny wymuszają na wątrobie pobieranie cholesterolu z krwi. Dodatkowo zawarte w jabłkach przeciwutlenicze flawonoidy skutecznie zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Sprawny przepływ krwi ułatwia usuwanie niechcianego tłuszczu z organizmu.
15 g pektyn dziennie (2-3 surowe jabłka) pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL o kilka procent i znacznie zmniejszyć ryzyko zawału.
Są eliksirem młodości. Jabłka to skarbnica przeciwutleniaczy, a wiadomo, że antyoksydanty przedłużają życie niemal każdej komórki ludzkiego organizmu i w efekcie całego ciała. Spośród wszystkich witamin zawartych w jabłku najważniejsza jest witamina C. Wymiata z organizmu wolne rodniki i bierze udział w procesach metabolicznych, np. biosyntezie kolagenu, zapewniając skórze młody wygląd. W połączeniu z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych, zapobiegając „pajączkom”. Zawartość witaminy C jest zmienna i zależy od wielu czynników z których najważniejszymi są odmiana, warunki klimatyczne i sposób uprawy. Może ona się wahać w szerokim zakresie od około 4mg/100g owocu do ponad 21mg/100g. Im kwaśniejsza odmiana, tym więcej witaminy C, gromadzi się ona pod skórką, jest jej tam 4 – 5 razy więcej niż w innych częściach owocu. Przy obróbce cieplnej jabłek większość witamin wodorozpuszczalnych ulega rozkładowi.
Poprawiają urodę. Dzięki zawartości wielu minerałów, w tym potasu, żelaza, cynku, krzemu, a także witamin A, C, E oraz z grupy B jabłka poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Zawarte w jabłkach wszystkie przeciwutleniacze zapobiegają przedwczesnemu starzeniu skóry, choćby dlatego, że chronią zawarty w niej kolagen.
Są dobre dla naszego serca. Znaczna zawartość flawonoidów w jabłku ma ogromne znaczenie dla serca i całego układu krążenia. Wśród flawonoidów przyjaznych sercu na szczególną uwagę zasługuje zawarta w jabłkach kwercetyna. Uszczelnia żyły i tętnice, a także utrudnia osadzanie się w nich cholesterolu.
Jabłka odkwaszają organizm, bo dużo w nich zasadowego potasu, który reguluje gospodarkę wodną i żelaza, które zapobiega anemii.
Ochrona przed astmą. Stwierdzono iż dzieci kobiet, które w czasie ciąży często sięgały po jabłka, są o wiele mniej narażone na wystąpienie świszczącego oddechu lub astmy. Owoce te mogą również chronić płuca osób dorosłych, obniżając ryzyko wystąpienia astmy, raka płuc i innych chorób układu oddechowego.
Pomagają schudnąć. Jabłka są niskokaloryczne (średnio ok. 40 kcal w 100 g), usprawniają proces trawienia, a zarazem hamują apetyt. Jest to możliwe dzięki pektynom, które wypełniają żołądek, zapewniając wysyłanie do mózgu sygnału o sytości, a potem skutecznie sprzątają w jelitach.
Pektyna (błonnik) wspomaga rewelacyjnie pracę jelit, wchłania wodę zmiękczając treść pokarmową i ułatwiając jej wydalanie. Pektyny wymiatają z organizmu niestrawione resztki pokarmu, regulują florę bakteryjną a nawet oczyszczają organizm z substancji trujących.
Wspierają układ odporności. Zawierają cynk, mikroelement niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, czyli białych krwinek, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy, a także wiele innych substancji ogólnie poprawiających naszą formę. Zdrowy organizm zwykle sam radzi sobie znakomicie z inwazją mikrobów. Układ immunologiczny zawdzięcza jednak jabłkom naprawdę sporo przede wszystkim dlatego, że sprzyjają one tworzeniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach. Pamiętając, że 70proc. odporności zależy właśnie od pracy jelit, nie żałujmy sobie jabłek. Czerwone jabłka zawierają silny antyoksydant o nazwie kwercetyna, która wzmacnia układ odpornościowy, działa podobnie jak leki przeciwhistaminowe i przeciwzapalne. Najbogatszym źródłem kwercentyny jest oczywiście skórka.
Odżywiają mózg. W jednym, sporym jabłku jest ponad 16 g węglowodanów. Te, jak wiadomo, są niezbędnym paliwem dla mózgu. Naukowcy podejrzewają, że zawarte w jabłku flawonole mogą poprawiać funkcje poznawcze (pamięć, szybkość przetwarzania informacji, ogólna zdolność myślenia).
Poprawiają koncentrację. Dzieje się tak prawdopodobnie dzięki zwiększeniu wytwarzania acetylocholiny – substancji chemicznej przesyłającej sygnały między komórkami nerwowymi. Aktualnie uważa się, że jabłka umożliwiają zachowanie bystrości umysłu u osób starszych, polepszają pamięć i potencjalnie obniżają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Jabłka są dobre dla kości! Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie bogatych w przeciwutleniacze jabłek i innych owoców może zwiększać gęstość kości. Dodatkowo jabłka są bogate w składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia: potas, magnez, wapń.
Mogą być polecane w profilaktyce osteoporozy. Na uniwersytecie w Cambridge badano wpływ spożycia owoców i warzyw na mineralizację kości u młodzieży (16-18 lat), młodych kobiet (23-27 lat) i osób w wieku 60-83 lat. Zwiększenie spożycia owoców i warzyw miało pozytywny wpływ na pacjentów w każdej grupie wiekowej.
Pomagają w walce z rakiem. Badania laboratoryjne udowodniły, że związki fitochemiczne zawarte w jabłku (np. kwercetyna) mogą hamować wzrost komórek rakowych. Są one najskuteczniejsze, gdy jabłko spożywane jest w całości wraz ze skórką. Ludzie sięgający po więcej niż jedno jabłko dziennie obniżają ryzyko wystąpienia wielu odmian raka m.in. nowotworu jamy ustnej, przełyku, jelita grubego, piersi, jajników, prostaty i innych – o 9 do 42%. Ponadto błonnik zawarty w jabłku, chroni błonę śluzową jelita grubego przed działaniem toksycznych substancji dostających się do niego z układu pokarmowego.
Naukowcy z Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem stwierdzili, że spożywanie bogatych w flawonoidy jabłek może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka trzustki nawet o 23 procent! Naukowcy z Cornell University zidentyfikowali kilka związków (triterpenoidy) w skórce jabłek, które mają silne działanie antynowotworowe.
Ochrona przed cukrzycą. Badaniapokazują, że osoby które sięgają po takie owoce jak jabłka czy borówki i jedzą je w całości (to bardzo ważne! ponieważ te same owoce w postaci soku mogą działać zupełnie odwrotnie) są mniej narażone na rozwój cukrzycy typu II nawet o 23%!
Gotowane jabłka (mus) pomagają w leczeniu biegunek i choroby wrzodowej. Jabłko może być podawane nawet małym dzieciom i osobom w podeszłym wieku ze schorzeniami przewodu pokarmowego.
Herbatka ze skórek ma właściwości dezynfekujące i likwiduje stany zapalne jamy ustnej.
Wspierają układ odporności. Zawierają cynk, mikroelement niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, czyli białych krwinek, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy, a także wiele innych substancji ogólnie poprawiających naszą formę. Zdrowy organizm zwykle sam radzi sobie znakomicie z inwazją mikrobów. Układ immunologiczny zawdzięcza jednak jabłkom naprawdę sporo przede wszystkim dlatego, że sprzyjają one tworzeniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach. Pamiętając, że 70proc. odporności zależy właśnie od pracy jelit, nie żałujmy sobie jabłek. Czerwone jabłka zawierają silny antyoksydant o nazwie kwercetyna, która wzmacnia układ odpornościowy, działa podobnie jak leki przeciwhistaminowe i przeciwzapalne. Najbogatszym źródłem kwercentyny jest oczywiście skórka.
Odżywiają mózg. W jednym, sporym jabłku jest ponad 16 g węglowodanów. Te, jak wiadomo, są niezbędnym paliwem dla mózgu. Naukowcy podejrzewają, że zawarte w jabłku flawonole mogą poprawiać funkcje poznawcze (pamięć, szybkość przetwarzania informacji, ogólna zdolność myślenia).
Poprawiają koncentrację. Dzieje się tak prawdopodobnie dzięki zwiększeniu wytwarzania acetylocholiny – substancji chemicznej przesyłającej sygnały między komórkami nerwowymi. Aktualnie uważa się, że jabłka umożliwiają zachowanie bystrości umysłu u osób starszych, polepszają pamięć i potencjalnie obniżają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Jabłka są dobre dla kości! Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie bogatych w przeciwutleniacze jabłek i innych owoców może zwiększać gęstość kości. Dodatkowo jabłka są bogate w składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia: potas, magnez, wapń.
Mogą być polecane w profilaktyce osteoporozy. Na uniwersytecie w Cambridge badano wpływ spożycia owoców i warzyw na mineralizację kości u młodzieży (16-18 lat), młodych kobiet (23-27 lat) i osób w wieku 60-83 lat. Zwiększenie spożycia owoców i warzyw miało pozytywny wpływ na pacjentów w każdej grupie wiekowej.
Pomagają w walce z rakiem. Badania laboratoryjne udowodniły, że związki fitochemiczne zawarte w jabłku (np. kwercetyna) mogą hamować wzrost komórek rakowych. Są one najskuteczniejsze, gdy jabłko spożywane jest w całości wraz ze skórką. Ludzie sięgający po więcej niż jedno jabłko dziennie obniżają ryzyko wystąpienia wielu odmian raka m.in. nowotworu jamy ustnej, przełyku, jelita grubego, piersi, jajników, prostaty i innych – o 9 do 42%. Ponadto błonnik zawarty w jabłku, chroni błonę śluzową jelita grubego przed działaniem toksycznych substancji dostających się do niego z układu pokarmowego.
Naukowcy z Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem stwierdzili, że spożywanie bogatych w flawonoidy jabłek może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka trzustki nawet o 23 procent! Naukowcy z Cornell University zidentyfikowali kilka związków (triterpenoidy) w skórce jabłek, które mają silne działanie antynowotworowe.
Ochrona przed cukrzycą. Badaniapokazują, że osoby które sięgają po takie owoce jak jabłka czy borówki i jedzą je w całości (to bardzo ważne! ponieważ te same owoce w postaci soku mogą działać zupełnie odwrotnie) są mniej narażone na rozwój cukrzycy typu II nawet o 23%!
Gotowane jabłka (mus) pomagają w leczeniu biegunek i choroby wrzodowej. Jabłko może być podawane nawet małym dzieciom i osobom w podeszłym wieku ze schorzeniami przewodu pokarmowego.
Herbatka ze skórek ma właściwości dezynfekujące i likwiduje stany zapalne jamy ustnej.
Jabłka
mogą być przechowywane przez 1 – 3 miesiące
w chłodnym miejscu.
Jak
spożywać jabłka?
By w pełni korzystać z właściwości jabłek należy je jeść na surowo – to doskonała przekąska, doskonale sprawdza się jako składnik zielonych koktajli czy surówek.
By w pełni korzystać z właściwości jabłek należy je jeść na surowo – to doskonała przekąska, doskonale sprawdza się jako składnik zielonych koktajli czy surówek.
Możesz upiec jabłka w całości, które mimo
utraty w wysokiej temperaturze niektórych przeciwutleniaczy są nadal pełne cennych pektyn. Sprawdzają
się w deserach, znakomicie nadają do przetworów. Spośród wszystkich owoców
Polacy wybierają je najchętniej.
Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Najwięcej wartości odżywczych jest w skórce jabłka, dlatego zjadaj nieobrane jabłka.
Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Najwięcej wartości odżywczych jest w skórce jabłka, dlatego zjadaj nieobrane jabłka.
A oto moje
propozycje dań z jabłkiem: (klikając na tytuł dania przejdziesz do przepisu)
Related
topic (theme) in English: