Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 1 października 2014

Poznań Targi 2014: Smaki Regionów. Wydatki - jak oszczędzać? Expenditure - how to save money?


Wybrałam się na targi SMAKI REGIONÓW mając nadzieję, że znajdę ciekawe produkty od POLSKICH producentów regionalnych, które będą bezglutenowe i nie będą zawierały substancji chemicznych. Nie zawiodłam się. A ilość produktów, które zostały wystawione i które mogłam kupić była oszałamiająca. Kupiłam olej z pestki moreli firmy Ol'vita, olej rydzowy firmy SemCO (to olej z lnicznika siewnego, który zwany jest też rydzem; olej z nasion lnicznika zawiera wyjątkowo dużo (do 45%) kwasów tłuszczowych omega-3, co jest niespotykane wśród roślin; jest także bogaty w antyoksydanty, co przekłada się na długi okres ważności i odporność na jełczenie), miód wrzosowy i nawłociowy firmy Spiżarnia Miodowa, ser smażony Wielkopolski firmy TOP, dżem truskawkowo- rabarbarowy z Doliny Baryczy - Andrzej i Irena Łaniak, przyprawę uniwersalną Deko Smaku firmy Runo, wino z dzikiej róży firmy Vin-Kon S.A. Najbardziej cieszy mnie zakup pasty bałkańskiej z opiekanej papryki i bakłażana firmy Buleco, koncentratu grzybowego oraz ketchupu żurawinowego firmy pana Stefana Skwierawskiego z Borów Tucholskich.

Ilość osób, która odwiedziła w tym roku Smaki Regionów zaskoczyła nawet organizatorów. Można mieć nadzieję, że coraz większe grono osób będzie miłośnikiem polskiej żywności przyrządzanej według starych procedur i przyrządzanej bez chemicznych dodatków, np. wszędobylskiego glutaminianu sodu. 

Wiele produktów wystawionych na targach Smaki Regionów posiada znak  chronione oznaczenie geograficzne.Takie oznaczenie gwarantuje, że produkt jest produkowany przy użyciu tradycyjnych surowców lub charakteryzuje się tradycyjnym składem, sposobem produkcji lub przetwarzania, a zatem nie zawiera dodatków chemicznych: konserwantów, sztucznych barwników, ulepszaczy smaku.




Z tematem żywność i zakupami nieodzownie łączy się temat oszczędności. Lubię jeść zdrowo, jem więc w dużej ilości warzywa i owoce, z powodu zdiagnozowanej celiakii kupuje produkty wyłącznie bezglutenowe, najczęściej bezglutenowe certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa, a takie jedzenie jest drogie. Chcąc zmniejszyć wydatki przy zakupie żywności  trzymam się kilku zasad:
1. nie kupuję produktów, których nigdy nie wykorzystam, nawet jeżeli jest na nie duża przecena
2. kupuje produkty sezonowo -  mamy np. sezon na fasolkę szparagową kupuję świeżą fasolkę. W sezonie kupuję zawsze fasolkę szparagową, szparagi, cukinię, bakłażana, dynię, rabarbar, truskawki, jagody, maliny, śliwki, gruszki, grzyby, figi, granat, żurawinę, koper włoski, melony, na przetwory paprykę i pomidory. Niektóre produkty zamrażam (dzięki czemu mogę dłużej cieszyć się darami lata): truskawki, porzeczki, śliwki, rabarbar, dynię, szparagi, żurawinę, koperek, rozmaryn.
3. Zawsze w promocji lub na przecenie kupuję mango, figi, granat, bakłażana, gruszkę.
4. Gdy jest promocja kupuję produkty o długim terminie ważności: ryż, kaszę, komosę ryżową, suszone owoce, pestki dyni, ziarna słonecznika, orzechy włoskie, laskowe i migdały, tuńczyka w puszcze w oliwie lub w sosie własnym.
5. Czasami skuszę się na coś słodkiego, gdy jest promocja na wypieki bezglutenowe w sklepie ze zdrową żywnością, na pasztet lub kiełbasę bezglutenową. To takie moje super wyjątkowe wydatki.
6. Pewne produkty zawsze kupuję tego producenta, który ma niższą cenę, gdy nie ma różnicy w jakości między droższym a tańszym produktem - orzechy włoskie, mak, pomidory w puszce, kukurydzę i fasolę w puszce.
7. Nie kupuję słodyczy - cukierków, batoników, ciastek, bezglutenowe są dużo droższe. Na szczęście w moim życiu przyszedł taki okres (po 25 roku), że apetyt na słodkie minął. A cukry uzupełniam jedząc owoce.
8. Gdy przygotowuję danie i zastaną mi jakieś produkty, bo kupiłam za dużo - zamrażam, jeżeli to mięso lub dokupuję brakujące produkty, by przygotować nowe danie.
9. Nie kupuję ogromnych ilości jedzenia na zapas - nauczono mnie w domu rodzinnym - nie wyrzucamy jedzenia do kosza, a w szczególności chleba. Chleb bezglutenowy jest hermetycznie zapakowany, po jego otwarciu trzymam go w lodówce, dłużej trzyma świeżość. A stary chleb można odświeżyć w zapiekaczu do kanapek lub jak kiedyś to robiono, gdy nie było wymyślnych urządzeń w naszym kraju, zamoczyć w mleku lub wodzie i smażyć na maśle (nie na margarynie).


Trzy Znaki Regionu:

WYSTAWCY
Runo - www.runobio.pl - przyprawa uniwersalna Deko Smaku
TOP S.C. - www.topsery.pl
Stefan Skwierawski Zakład Produkcji Spożywczej - www.skwierawski.com.pl
Ol'Vita - www.olvita.pl - oleje tłoczone na zimno
SemCo - www.semco.pl - oleje tłoczone na zimno, olej rydzowy, z czrnuszki, lniany wielkopolski, dyniowy, rzepakowy
Spiżarnia Miodowa - www. spizarniamiodowa.pl - miody
Spółdzielnia Pszczelarska APIS w Lublinie - www.miodytradycyjne.pl - Staropolski Trójniak miód pitny
Spółdzielnia Mleczarska KaMos - www.kamos.pl - kamiennnogórski ser plesniowy Camen Blue
Nowicki Naturalnie - www. nowickinaturalnie.pl - wędliny
Viva Natura - www.viva-natura.pl - soki owocowo-warzywne
Z domu Rembowskich - www.rembowscy.pl - soki tłoczone
Gospodarstwo pasieczne Noteckie Miody - www.noteckiemiody.pl
Tłocznia Soków Owocowych Płonka - www.domowesoki.pl 
Sogo Naturalne Przyjemności - soksogo.pl - soki
Wiatrowy Sad - www.wiatrowysad.pl - soki z owoców i warzyw
Vin-Kon S.A. - www.vinkon.com.pl - wina z ekologicznych owoców: aronii, czarnej porzeczki, wiśni, jarzębiny, dzikiej róży, truskawki, śliwki
Vitacorn Sp. z o.o. - www.vitacorn.com.pl - oleje
Karol majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. - www.nalewki.pl - nalewki np.agrestówka, imbirówka, na pedach sosny, z tarniny, jaśminowa ...
Podpiwek Kujawski - www.podpiwek-kujawski.pl
Phup Rolmięs z Łabiszyna - www.rolmies.pl - ekologiczne wedliny
Biofood - www. biofood.pl - żywność ekologiczna
Piekarnia Cukiernia Natura - www.cukiernia-piskorska.pl


Brak komentarzy: