/scroll down to English version/
1 duży filet z indykasuszone śliwki
suszone morele
zioła prowansalskie
papryka w proszku
sól i pieprz
bawełniany sznurek lub nitka
Suszone śliwki i suszone morele zamocz na klika godzin w zimnej wodzie.
Pierś (filet) z indyka opłucz, osusz. Potem przekrój w dwóch miejscach, raz z jednej strony a potem z drugiej strony nie do końca, tak by po rozłożeniu powstał duży płaski kawałek mięsa. Z obu stron dopraw solą i pieprzem, posyp papryką i ziołami prowansalskimi. Z jednej strony ułóż suszone owoce i zawiń filet w roladę. Zawiń sznurkiem i piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem, piecz 70 minut pod przykryciem. Potem zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut. Przed podaniem usuń delikatnie sznurek.
1 large turkey fillet
dried plums (prunes)
dried apricots
herbes de Provence
paprika powder
salt and pepper
cotton string or thread
Soak prunes and dried apricots in cold water for several hours.
Rinse turkey breast (fillet) and dry. Then cut in two places, once on one side and then on the other side not completely, so that when unfolded, a large flat piece of meat is formed. Season with salt and pepper on both sides, sprinkle with paprika and herbes de Provence. On one side, arrange the dried fruit and wrap the fillet in a roulade. Wrap with string and bake in a preheated oven to 170 degrees Celsius with air flow, bake for 70 minutes, covered. Then remove the lid and bake for 10 minutes more. Before serving, remove the string gently.