Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 2 lipca 2023

Surówka z selera z żurawiną. Celery salad with cranberries.

 



/scroll down to English version/

2 porcje
300 g selera korzeniowego
3 łyżki suszonej żurawiny
5 - 6 łyżek słodkiej śmietanki 12%
szczypta pieprzu

Seler obierz, zetrzyj na tarce używając dużych oczek. Seler wymieszaj z żurawiną i śmietaną, dopraw pieprzem. Odstaw na dwie godziny, potem możesz serwować.

2 servings
300 g of root celery
3 tablespoons of dried cranberries
5 - 6 tablespoons of sweet cream 12%
a pinch of pepper

Peel the celery, grate using the large holes. Mix celery with cranberries and cream, season with pepper. Let stand for two hours, then you can serve.


Sałatka z tuńczykiem i kiszonym ogórkiem. Salad with tuna and pickled cucumber.

 



/scroll down to English version/

3 porcje
2 garście miksu sałat z rukolą
140 g tuńczyka w oliwie
80 g czerwonej lub czarnej fasoli z puszki
2 średniej wielkości kiszone ogórki
1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w piórka
2 - 3 łyżki bezglutenowego majonezu

Kiszone ogórki pokrój w plasterki i na połówki.
Wszystkie składniki wymieszaj razem. Odstaw na godzinę. Potem możesz serwować.

3 servings
2 handfuls of lettuce mix with arugula
140 g of tuna in oil
80 g canned red or black beans
2 medium-sized pickled cucumbers
1/2 red onion, sliced into feathers
2 - 3 tablespoons of gluten-free mayonnaise

Cut pickled cucumbers into slices and halves.
Mix all ingredients together. Leave for an hour. Then you can serve.