Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Jogurtowe bezglutenowe bliny z łososiem. Gluten-free yogurt blinis with salmon.


10 placków, koszt 18 zł
40 g świeżych drożdży
200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
250 - 300 ml ciepła woda
300 g koncentrat mąki bezglutenowej wieloziarnistej (bezglutenowa skrobia pszenna, skrobia kukurydziana, len, płatki gryczane)*
1 jajko
25 ml roztopionego masła lub oleju roślinnego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
olej roślinny do smażenia
cytryna

150 g wędzonego łososia na zimno, plastry
300 g gęstej kwaśnej śmietany
świeży koperek

Wymieszaj drożdże z cukrem, 4 łyżkami ciepłej wody oraz 2 łyżkami mąki, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę. W misce wymieszaj mąkę z jogurtem, resztą wody, jajko, roztopionym masłem oraz solą. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Na rozgrzanym oleju piecz bliny z dwóch stron na złoty kolor, około 2 - 3 minut. Podawaj z śmietaną, kawałkami łososia wędzonego i koperkiem, skrapiając sokiem z cytryny.  

*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY). 

10 cakes
40 g of fresh yeast
200 g Greek
or natural yogurt
250 - 300 ml of warm water
300 g of
gluten-free multigrain flour concentrate, Bezgluten company (gluten-free wheat starch, corn starch, flax, buckwheat flakes)*
1 egg
25 ml of melted butter or oil
1 tablespoon sugar
1 teaspoon salt
vegetable oil for frying
lemon

150 g salmon, smoked on the cold, sliced
300 g of thick sour cream
fresh dill


*I use gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products)
 

 Mix the yeast with the sugar, 4 tablespoons of warm water and 2 tablespoons of flour, cover with a cloth (shawl, towel) and let stand for 15 minutes to rise. Sift the flour. In a bowl, mix the flour with yogurt, the rest of the water, egg, melted butter and salt. Add yeast, stir, cover and leave to rise for about 40 minutes. Bake pancakes in hot oil on both sides until golden brown, about 2 - 3 minutes. Serve with sour cream, slices of smoked salmon and dill, sprinkle with lemon juice.