/scroll down to English version/
225 g krewetek2 łyżki oliwy
sok z połówki cytryny
sól
szczypta kurkumy
150 g makaronu z czarnej fasoli
sos pomidorowy
1 puszka krojonych pomidorów, 400 g
2 łyżki ketchupu
2 łyżki oliwy
2 małe ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku
sól do smaku
Krewetki skrop sokiem z cytryny, odstaw na pól godziny, potem odcedź płyny.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj krewetki, dopraw solą i kurkumą. Smaż kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
Na drugiej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, lekko podsmaż. Dodaj pomidory z puszki, ketchup, smaż kilka minut, aż pomidory się rozgotują. Dopraw solą. Zdejmij z ognia. Do sosu dodaj makaron i dokładnie wymieszaj, przełóż na talerze. Na wierzchu połóż krewetki.
225 g of shrimp
2 tablespoons of olive oil
the juice of half a lemon
salt
a pinch of turmeric
150 g of black bean pasta
tomato sauce
1 can of sliced tomatoes, 400 g
2 tablespoons of ketchup
2 tablespoons of olive oil
2 small cloves of garlic pressed or 1 teaspoon of granulated garlic
salt to taste
Sprinkle prawns with lemon juice, set aside for half an hour, then drain the liquids. Heat olive oil in a frying pan, add the prawns, season with salt and turmeric. Fry for a few minutes, stirring occasionally. In the meantime, cook pasta according to the instructions on the package. Drain.
In the second pan, heat the oil, add garlic, fry lightly. Add canned tomatoes, ketchup, fry a few minutes until the tomatoes are overcooked. Season with salt. Take it off the fire. Add the pasta to the sauces and mix thoroughly, then put on plates. Put the prawns on top.