2 - 3 porcje
400 ml kefiru
250 ml kwaśnej śmietany 18%
3 gruntowe ogórki
1 awokado
1 jabłko
sok z 1 limonki (ewentualnie sok z 1/2 cytryny)
2 - 3 łyżki posiekanego koperku
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sól, pieprz do smaku
Ogórek obierz, zetrzyj na tarce. Awokado obierz, pokrój w małą kostkę (0,5 cm x 0,5 cm). Jabłko umyj, pokrój w małą kostkę. W misce umieść ogórek, awokado i jabłko, dodaj sok z limonki i wymieszaj. Dodaj kefir, śmietanę, czosnek i koper, ponownie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na pół godziny. Podawaj schłodzone.
Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki.
400 ml of kefir
250 ml of sour cream 18%
3 ground cucumbers
1 avocado
1 apple
juice of 1 lime (or juice of 1/2 lemon)
2 - 3 tablespoons of chopped dill
1 clove of garlic, finely chopped
salt and pepper to taste
Peel cucumber, grate using large mesh. Peel avocado, cut into small cubes (0.5 cm x 0.5 cm). Wash apple, cut into small cubes. In a bowl, place the cucumber, avocado and apple, add the lime juice and stir. Add kefir, sour cream, garlic and dill, mix again. Season with salt and pepper. Put in the fridge for half an hour. Serve chilled.