Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 28 stycznia 2015

Subskrypcja. Follow by email.

Od dzisiaj można zacząć subskrybować mój blog. 
Starting today, you can begin to subscribe my blog.

Mąka w diecie bezglutenowej.

W przypadku osób z nietolerancją lub alergią na gluten bezpieczne jest stosowanie tylko certyfikowanych mąk ze znakiem przekreślonego kłosa. Jest to zastrzeżony znak towarowy i jego użycie bez licencji jest prawnie niedozwolone.
Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, komosa ryżowa, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.

Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i takie właśnie produkty oznacza się międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.
Znak ten od lat funkcjonuje jako powszechny w całej Europie i na świecie (m.in. USA, Australia) symbol gwarancji bezpieczeństwa dla osób na diecie bezglutenowej. Z jego używaniem wiąże się bowiem szereg wymagań w stosunku do producenta – produkt tak oznaczony musi być regularnie badany, a firma poddana konsumenckiemu audytowi przez stowarzyszenie.

Wracając do tematu wpisu - mąka w diecie bezglutenowej. Gdy chodzi o mąkę ryżową, jaglaną, z gryki czy amarantusa nie ma żadnych wątpliwości w stosowaniu w diecie bezglutenowej. Problem pojawia się w przypadku skrobi pszennej, jeżeli z pszenicy - zboża zawierającego gluten - to czy jest bezpieczna i nie zawiera glutenu? 
Skrobia pszenna z znakiem przekreślonego kłosa może zawierać do 20 ppm glutenu, tak jak inne produkty bezglutenowe. Nie jest ona produktem naturalnie bezglutenowym, ale "bezpiecznym" dla osób z celiakią. Nie wiemy na pewno jaka ilość glutenu może już szkodzić, a jaka jeszcze nie, może być to sprawa indywidualna, a może po prostu reakcje u pacjentów są opóźnione lub niewidoczne. Więc musisz sam/sama spróbować takich produktów i stwierdzić czy Tobie szkodzą czy nie. Jeżeli nie szkodzą Tobie to proponuje je stosować. Osobiście stosuje produkty i mieszanki mąk zawierające skrobie pszenną i nie obserwuje by wpływały one negatywnie na mój organizm. Ponadto ciasta z takich mieszanek są naprawdę smaczne, tak samo dobre jak te z tradycyjnej mąki pszennej.

PAMIĘTAJ: kupując mąkę z ziaren naturalnie bezglutenowych, też musisz kupować produkty ze znakiem przekreślonego kłosa, tylko wtedy masz gwarancję, że produkt nie jest zanieczyszczony glutenem!

Używanie skrobi pszennej w produktach bezglutenowych jest dozwolone w UE, ale w Stanach Zjednoczonych jest zabronione. 

Druga sprawa to czy skrobia i mąka kukurydziana jest produkowana z genetycznie modyfikowanych ziaren kukurydzy (w Stanach Zjednoczonych Ameryki  mają problem z genetycznie modyfikowana kukurydzą)? Wysłałam to zapytanie do polskich firm produkujących certyfikowaną żywność bezglutenową. Otrzymałam odpowiedź z firmy Glutenex i Balviten. Produkty tych firm są produkowane ze zbóż niemodyfikowanych genetycznie. SUPER!

Osoby, które mają obawy przed stosowaniem mąki kukurydzianej z modyfikowanych genetycznie ziaren powinny z niej zrezygnować. Niestety żywność ekologiczna i niemodyfikowana genetycznie jest droga i wybieramy w Polsce tańsze produkty.

Uzupełnienie 2016 rok: obecnie większość zbóż jest modyfikowana genetycznie, nawet pszenica uprawiana na początku XX wieku a w drugiej połowie XX wieku to nie to samo. Naiwna byłam, raczej nie ma producenta, który używa niemodyfikowanych zbóż.



Chcesz wiedzieć jakie są realia, mity i fakty, jeżeli chodzi o GMO  - przeczytaj:
Strach przed żywnością modyfikowaną genetycznie.
Polityka - forum 
Mówię "tak" dla GMO - prof. Tomasz Twardowski.


i kto mówi prawdę?

Risotto z brokułem. Risotto with broccoli.


2 porcje.
180 g ryżu do risotto Arborio
1 mały, świeży brokuł (450 g)
350 g piersi z kurczaka, pokrojony w kostkę
3 łyżki masła  
80 ml białego wytrawnego wina  
1 ząbek czosnku, rozgnieciony  
300 - 350 ml bulionu warzywnego ( 2 łyżeczki warzywnego bezglutenowego bulionu* + 300 ml gorącej wody)
sól i pieprz do smaku  

50 g drobno startego sera, mieszanka serów twardych lub parmezanu
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).    

Brokuł podziel na różyczki, gotuj w osolonej wodzie tylko 3 minuty. Odcedź. Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka dopraw solą i pieprzem.
Dwie łyżki masła rozpuść na patelni, dodaj zmiażdżony czosnek i kurczaka, smaż około 2 minut. Dodaj ryż i przesmażaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem i ryż będzie szklisty. Ważne - ryż nie może się przypalić. Następnie dolej wino i odparuj je. Zmniejsz ogień i zacznij dolewać po 150 ml bulionu. Tuż po wlaniu mieszaj, aż płyn się wchłonie. Potem powtórz czynność z dolewaniem bulionu i często mieszaj. Dodaj brokuł 10 minut przed końcem smażenia. Kiedy ryż przestanie wchłaniać płyn (gotowanie trwa ok. 30 minut) zdejmij patelnię z ognia, dodaj do risotto jedną łyżkę masła, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na 3 minuty. Przed podaniem posyp serem.
 


2 servings
180 g Arborio risotto rice

1 small fresh broccoli (450 g)
350 g chicken breast, diced

3 tablespoons butter
80 ml dry white wine
1 clove of garlic, crushed
300 - 350 ml vegetable stock (
2 teaspoons vegetable gluten-free broth powder * + 300 ml of hot water)  

salt and pepper to taste
 

50 g finely grated mix hard cheese or grated parmesan
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).


Part broccoli into florets, boil in salted water just 3 minutes. Drain. Season diced chicken with salt and pepper.
Melt two tablespoons of butter in a frying pan, add crushed garlic and chicken, cook about 2 minutes. Add risotto rice and fry over medium heat, stirring constantly, until all grains will cover with the fat. Important - rice can not burn. Then add wine and evaporate it. Reduce the heat and start to pour 150 ml of broth. Immediately after pouring of broth stir until liquid is absorbed. Then repeat the procedure of broth pouring and stir frequently. Add  broccoli 10 minutes before the end of cooking. When the rice stops absorbing broth (cooking takes about 30 minutes) remove the pan from the heat. Add one tablespoon of butter to risotto, season with salt and pepper, mix well and leave it under cover for 3 minutes. Before serving, sprinkle with cheese.