Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 8 lipca 2015

Magazyn "Bez glutenu".

Magazyn “Bez glutenu" już do pobrania w formacie pdf numery: 1 - 3 na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej:




Znajdziesz miedzy innymi takie artykuły: Jakie kroki powinniśmy podjąć po zdiagnozowaniu celiakii?; Teff – wartościowa alternatywa w diecie bezglutenowej; Dlaczego dieta bezglutenowa mi nie pomaga?; Nietolerancja laktozy; Niedobór żelaza w celiakii (u mnie na blogu można przeczytać: Żelazo - konsekwencje jego niedoboru na nasze zdrowie); Proso; Owies, Nadwrażliwość na gluten – czy jesteśmy świadkami nowej epidemii?; Alergie pokarmowe a celiakia; Amarantus - złoto Inków na polskim stole. Ja już pobrałam :)







Bomba witaminowa II - owocowa sałatka z kaszą jaglaną. Vitamin Bomb II - Fruit Millet Salad.


Aktualizacja wpisu z 3 grudnia 2014 r.
Postanowiłam zrobić tańszą wersję sałatki Bomba witaminowa - owocowa sałatka z quinoa. Zamiast quinoa (komosy ryżowej) użyłam kaszy jaglanej. Dodałam jabłko. Sałatka jest bardzo smaczna, aromatu nadaje skórka pomarańczy i pomarańcza.

4 porcje koszt sałatki dla 4 osób to 17 zł  
220 g nieugotowanej kaszy jaglanej  lub komosy ryżowej
2 pomarańcze  
1 granat (cena na promocji 1 - 1,30 zł za sztukę)
1 jabłko
1 szklanka świeżej żurawiny (120 g), możesz użyć mrożoną żurawinę (oczywiście trzeba rozmrozić)
40 g orzechów włoskich
40 g migdałów
skórka z 1 pomarańczy 
50 g (3 garście) jarmużu, możesz zastąpić roszponką
2 gałązki mięty, posiekana grubo, opcjonalnie
3 łyżki miodu  
2 łyżki oliwy
 
Żurawinę pokrój na połówki, wymieszaj z oliwą i miodem. Sparz skórkę pomarańczy w gorącej wodzie. Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie z 1/3 łyżki soli, gotuj 12 - 15 minut, odcedź. Ciepłą kaszę wymieszaj z żurawiną i jarmużem. Zetrzyj skórkę pomarańczy na tarce. Orzechy posiekaj. Pomarańczę obierz, pokrój na kawałki. Jabłka pokrój w kostkę. Dodaj do kaszy orzechy, ziarna granatu, startą skórkę pomarańczy, pomarańcze i jabłko, wymieszaj. Możesz dodać do sałatki miętę. Jeżeli użyjesz roszponki zamiast jarmużu, dodaj roszponkę na końcu.

Podobny temat / Related Items

Bomba witaminowa - owocowa sałatka z quinoa. Vitamin Bomb - Fruit Quinoa Salad.


4 servings
220 g uncooked millet or quinoa
2 oranges
1 apple

1 pomegranate 
1 cup fresh cranberries (120 g) or frozen
40 almonds 

40 g walnuts
zest of 1 orange  

50 g (3 handfuls) kale, You can substitute for rapunzel
2 sprigs of mint, coarsely chopped, optionally
3 tablespoons honey
2 tablespoons olive oil


Cut the cranberries in half and mix with olive oil and honey. Blanch the orange peel in hot water. Cook millet in water with 1/3 tablespoons of salt, boil 12 - 15 minutes, drain. Mix warm millet with cranberries and kale. Grate the orange peel. Chop nuts. Peel orange, cut into pieces. Cut apples into cubes. Add to millet: nuts, pomegranate arils, orange zest, oranges and apple, mix all well. You can add mint to the salad. If you use rapunzel instead of kale, add rapunzel at the end.