Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 8 lipca 2015

Bomba witaminowa II - owocowa sałatka z kaszą jaglaną. Vitamin Bomb II - Fruit Millet Salad.


Aktualizacja wpisu z 3 grudnia 2014 r.
Postanowiłam zrobić tańszą wersję sałatki Bomba witaminowa - owocowa sałatka z quinoa. Zamiast quinoa (komosy ryżowej) użyłam kaszy jaglanej. Dodałam jabłko. Sałatka jest bardzo smaczna, aromatu nadaje skórka pomarańczy i pomarańcza.

4 porcje koszt sałatki dla 4 osób to 17 zł  
220 g nieugotowanej kaszy jaglanej  lub komosy ryżowej
2 pomarańcze  
1 granat (cena na promocji 1 - 1,30 zł za sztukę)
1 jabłko
1 szklanka świeżej żurawiny (120 g), możesz użyć mrożoną żurawinę (oczywiście trzeba rozmrozić)
40 g orzechów włoskich
40 g migdałów
skórka z 1 pomarańczy 
50 g (3 garście) jarmużu, możesz zastąpić roszponką
2 gałązki mięty, posiekana grubo, opcjonalnie
3 łyżki miodu  
2 łyżki oliwy
 
Żurawinę pokrój na połówki, wymieszaj z oliwą i miodem. Sparz skórkę pomarańczy w gorącej wodzie. Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie z 1/3 łyżki soli, gotuj 12 - 15 minut, odcedź. Ciepłą kaszę wymieszaj z żurawiną i jarmużem. Zetrzyj skórkę pomarańczy na tarce. Orzechy posiekaj. Pomarańczę obierz, pokrój na kawałki. Jabłka pokrój w kostkę. Dodaj do kaszy orzechy, ziarna granatu, startą skórkę pomarańczy, pomarańcze i jabłko, wymieszaj. Możesz dodać do sałatki miętę. Jeżeli użyjesz roszponki zamiast jarmużu, dodaj roszponkę na końcu.

Podobny temat / Related Items

Bomba witaminowa - owocowa sałatka z quinoa. Vitamin Bomb - Fruit Quinoa Salad.


4 servings
220 g uncooked millet or quinoa
2 oranges
1 apple

1 pomegranate 
1 cup fresh cranberries (120 g) or frozen
40 almonds 

40 g walnuts
zest of 1 orange  

50 g (3 handfuls) kale, You can substitute for rapunzel
2 sprigs of mint, coarsely chopped, optionally
3 tablespoons honey
2 tablespoons olive oil


Cut the cranberries in half and mix with olive oil and honey. Blanch the orange peel in hot water. Cook millet in water with 1/3 tablespoons of salt, boil 12 - 15 minutes, drain. Mix warm millet with cranberries and kale. Grate the orange peel. Chop nuts. Peel orange, cut into pieces. Cut apples into cubes. Add to millet: nuts, pomegranate arils, orange zest, oranges and apple, mix all well. You can add mint to the salad. If you use rapunzel instead of kale, add rapunzel at the end.


Brak komentarzy: