Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 25 marca 2018

Kurczak pieczony w całości. Roast whole chicken.



1 cały kurczak (scroll down to the English version)
1 1/2 łyżeczki soli
1 cytryna, sparzona
1 główka czosnku
5 gałązek świeżego rozmarynu
3 łyżki masła
zmielona słodka papryka
świeżo zmielony pieprz

Kurczaka umyj, wytrzyj w środku i na zewnątrz papierowym ręcznikiem. Wnętrze kurczaka posyp połową łyżeczki soli. Cytrynę i czosnek przekrój na pół, horyzontalnie. Do środka kurczaka włóż cytrynę, czosnek i trzy gałązki rozmarynu. 
Rozpuść masło, dodaj łyżeczkę soli i dobrze wymieszaj. Posmaruj całego kurczaka masłem. Posyp słodką papryką i pieprzem. Dwie gałązki rozmarynu posiekaj i posyp nim kurczaka. 
Piecz kurczaka w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, bez termoobiegu, przez około 1 godzinę i 20 minut. Jeżeli kurczak będzie robił się zbyt ciemny przykryj go folią aluminiową.
By sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, nakłuj go szpikulcem w najgrubszą część uda, puszczone soki powinny być klarowne. Lub sprawdź za pomocą termometru do mięsa, nakłuj w najgrubszą część uda, wewnętrzna temperatura powinna wynosić 73 stopnie Celsjusza.
Jeśli soki nie są klarowne lub nie osiągnięto wymaganej temperatury wewnętrznej, kontynuuj pieczenie kurczaka przez kolejne 5 minut, a następnie sprawdź ponownie. Kontynuuj sprawdzanie co 5 minut, aż do uzyskania odpowiedniej temperatury wewnętrznej, czas pieczenia zależy również od piekarnika.
Wyjmij kurczaka z piekarnika i odstaw na 10-15 minut, dopiero potem serwuj.


1 whole chicken
1 1/2 teaspoons salt
1 lemon, blanched
1 garlic head
5 springs fresh rosemary
3 tablespoons butter
ground sweet pepper
freshly ground black pepper

Wash chicken,
pat the chicken dry with paper towels, inside and outside. Season the insides of the chicken with half teaspoon of salt. Halve the lemon and halve the garlic head horizontally. Stuff them together with 3 sprigs of rosemary in the chicken.
Melt the butter, add a teaspoon of salt and mix well. Brush the chicken
all over with the butter mixture. Sprinkle with sweet pepper and black pepper. Chop two rosemary springs and sprinkle the chicken.
Roast the chicken in a preheated oven to 200 degrees Celsius, without air flow, for about 1 hour and 20 minutes. 
If the chicken threatens to get too dark, cover it loosely with aluminum foil.

Check if the chicken is done by piercing it with a skewer into the thickest part of the thigh, the juices should run clear. The best way to prove if the chicken is cooked through is to pierce it into the thickest part of the thigh with a meat thermometer. The internal temperature should be of 73 degrees Celsius.
If the juices are not clear or the necessary internal temperature is not reached continue roasting the chicken for another 5 minutes, then check again. Continue checking every 5 minutes or so until the appropriate internal temperature is reached, the roasting time depends on the oven as well.
Let the chicken rest for 10-15 minutes before serving.