Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 25 kwietnia 2019

Sałatka śledziowa z burakiem i kiszonym ogórkiem. Herring salad with beetroot and pickled cucumber.


/scroll down to the English version/
450 g filetów śledziowych w zalewie octowej z olejem (około 9 płatów)
2 gotowane lub pieczone buraki
1 jabłko
1/2 czerwonej cebuli
3 średnie ogórki kiszone
3 łyżki posiekanego koperku

sos
2 łyżki oleju
1 łyżeczka bezglutenowej musztardy
1 łyżka soku z cytryny

Filety śledziowe, jabłko, buraka i kiszony ogórek pokrój w kostkę. Cebule pokrój w piórka(kliny). Wszystko przełóż do miski, dodaj koperek i wymieszaj. Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Dodaj do sałatki i ponownie delikatnie wymieszaj.

450 g herring fillets in vinegar with oil (about 9 fillets)
2 boiled (or roasted) beets
1 apple
1/2 red onion
3 medium pickled cucumbers
3 tablespoons chopped dill

sauce
2 tablespoons oil
1 teaspoon gluten-free mustard
1 tablespoon lemon juice

Herring fillets, apple, beet and pickled cucumber  - cut into cubes. Cut onions into feathers (wedges). Put everything into a bowl, add dill and mix. Mix the sauce ingredients thoroughly. Add to the salad and mix gently again.