Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

piątek, 12 czerwca 2020

Sałatka z tuńczykiem z awokado i dressing sojowy. Avocado Tuna Salad with Soy Dressing.


/scroll down to English version/
80 g miksu sałat z rukolą
2 duże garście szpinaku
2 dojrzałe awokado
2 puszki tuńczyka, 240 g netto
2 małe dymki z zielonym szczypiorem
6 rzodkiewek

dressing sojowy
2 łyżki oleju

2 łyżki oleju z puszki tuńczyka
2 łyżki wody
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
odrobina chilli

Wszystkie składniki dressingu połącz i dokładnie wymieszaj. Sałatę i szpinak opłucz, potem osusz. Cebulkę dymkę grubo posiekaj. Awokado obierz i pokrój w kostkę. Rzodkiewkę pokrój w plasterki. W głębokiej misce wymieszaj wszystkie składniki razem z dressingiem. Podawaj po 15 minutach.
80 g lettuce mix with rocket salad
2 large handfuls of spinach
2 ripe avocados
2 cans of tuna, 240 g net
2 small spring onions with green chives
6 radishes

soy dressing
2 tablespoons oil
2 tablespoons canned tuna oil
2 tablespoons water
2 tablespoons rice vinegar
1 tablespoon gluten-free soy sauce
1 tablespoons brown sugar
1/2 teaspoon granulated garlic
1/2 teaspoon ground ginger
1/3 teaspoon ground lemongrass
a little chilli

Combine all dressing ingredients and mix thoroughly. Rinse lettuce and spinach, then dry. Chop the spring onion well. Peel avocado and cut into cubes. Cut radish into slices. In a deep bowl, mix all ingredients together with the dressing.
Serve after 15 minutes.