Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 28 sierpnia 2014

Placuszki z cukinii i dressing z kiełkami. Zucchini (courgette) fritters with sprout dressing.




Dla 2 osób. Wychodzi około 8 - 9 placków o średnicy 10 cm.
2 1/2 średniej wielkości cukinie (moja cukinia była ekologiczna, dostałam od mamy z jej ogródka, ona nie stosuje chemii w swoim ogrodzie)

10 - 12 łyżek skrobi kukurydzianej lub bezglutenowej skrobi pszennej
3 jajka
2 młode zielone cebulki, drobno posiekane

3 - 4 łyżki wody lub jogurtu naturalnego, opcjonalnie
2 ząbki czosnku, rozgniecione (zrezygnowałam z używania granulowanego czosnku, bo może zawierać śladowe ilości glutenu)
sól
pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Dressing 

6 łyżek jogurtu greckiego
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

25 - 30 g mieszanka kiełek (lucerna, rzodkiewka, soczewica)
sok z ½ cytryny

1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1 1/2 łyżeczka cukru
pieprz do smaku


Cukinię umyj, przekrój na pół, usuń pestki, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Posyp solą i odstaw na pół godziny by cukinia puściła sok. 
Przygotuj dressing. Kiełki zmiksuj z jogurtem za pomocą  blendera. Dodaj kwaśną śmietanę, sok z cytryny, czosnek, cukier; wymieszaj dokładnie łyżką. Dopraw pieprzem.
Odciśnij sok z cukinii. Wymieszaj cukinię z jajkami, mąką i cebulą oraz jogurtem. Dodaj czosnek, dopraw pieprzem. 
Smaż małe placki około 2 - 3 minuty z każdej strony. Podawaj z dressingiem.

Bardzo podobnie przygotowuje placki ziemniaczane. Biorę 5 dużych obranych ziemniaków, tre je na tarce na małych oczkach, dodaje 2 jajka, odpowiednią ilość maki bezglutenowej, doprawiam solą i pieprzem. Nie dodaje cebuli i czosnku, bo podaje placki w wersji na słodko z ubitą śmietaną kremówką (ubijam z 2 łyżkami cukru pudru).

Polecam placuszki z kalafiora: 




For 2 people. You obtain about 8 - 9 fritters of 10 cm diameter.
2 1/2 medium-sized courgettes
(my zucchini was organic, I have got it from my mother, she haven't used chemicals in garden)
10 - 12
tablespoons of gluten-free wheat flour or corn starch
3 eggs
2 young green onions, finely chopped

3 - 4 tablespoons of water or plain yoghurt, optional 
2 cloves of garlic, crushed

salt 
pepper to taste
oil for frying

Dressing 

6 tablespoons Greek yogurt
4 tablespoons sour cream 18%
25 - 30 g sprout mix (alfalfa, radish, lentil)
juice of ½ lemon  

1 clove of garlic, crushed
1 1/2 teaspoon of sugar
pepper to taste

Wash zucchini, cut in half, remove seeds, grate on big mesh (holes). Sprinkle with salt and leave for half an hour to let juice.
Prepare the dressing. Blend sprouts and yoghurt using a blender. Add sour cream, lemon juice, garlic, sugar; mix thoroughly with a spoon. Season with pepper.
Squeeze the juice from the zucchini. Mix zucchini with eggs, flour and onions and yoghurt. Add garlic and mix again, season with pepper.
Fry small fritters about 2 - 3 minutes on each side. Serve with dressing


In a similar way I prepare potato fritters. I take 5 large peeled potatoes, rub (grate) them on small mesh, I add 2 eggs, an adequate amount of gluten-free flour, season with salt and pepper. I don't add onion and garlic, because I serve potato fritters sweet with whipped cream (whip with 2 tablespoons of icing (custor) sugar).

I would recommend fritters with cauliflower: