Dla 3 osób. Wychodzi około 15 placków o średnicy 10 cm.
1 duży kalafior (6 szklanek rozdrobnionego)
1 średnia cukinia, starta na dużych oczkach (1 szklanka)
2 – 3 marchewki, starta na dużych oczkach (1 szklanka)
8 łyżek startego drobno sera twardego, włoskiego Briciolo Formaggio Mix lub parmezanu
½ szklanki bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
3 jajka
2 młode zielone cebulki, drobno posiekane
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki rozgniecione
pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Dressing śmietanowo paprykowy
3 łyżki jogurtu greckiego
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki granulowanego czosnku lub 1 ząbek czosnku rozgnieciony
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka cukru
pieprz do smaku
Medaliony z łososia norweskiego wędzone na gorąco - opcjonalnie
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać.
Kalafior umyj, podziel na różyczki. Kalafior i marchew gotuj w osolonej wodzie przez 4 - 5 minut. Kalafior rozdrobnij w mikserze by wyglądał jak ryż. Marchew i cukinię zetrzyj na dużych oczkach na tarce. Połącz rozdrobniony kalafior, marchew i cukinię, dodaj jajka, mąkę, ser, cebulkę i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż na oliwie małe placki, z każdej strony po około 3 – 4 minuty. Podawaj z dressingiem.
For 3 people. You obtain about 15 fritters of 10 cm diameter.
1 large cauliflower (6 glassful shredded)
1 medium zucchini, grated on the large mesh (1 glassful)
2 - 3 carrots, grated on the large mesh (1 glassful)
8 tablespoons finely grated hard cheese, Italian Briciolo Formaggio Mix or Parmesan cheese
½ glassful gluten-free wheat starch or corn starch*
3 eggs
2 young green onions, finely chopped
3/4 teaspoon salt
1 teaspoon granulated garlic or 2 cloves, crushed
pepper to taste
oil for frying
Sour Cream - Pepper Dressing
3 tablespoons Greek yogurt
4 tablespoons sour cream 18%
juice of ½ lemon
½ teaspoon granulated garlic or 1 clove garlic, crushed
1 teaspoon ground cayenne pepper
1 teaspoon of sugar
pepper to taste
Medallions of Norwegian smoked salmon - optional
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Mix all dressing ingredients thoroughly.
Wash cauliflower, divide into florets. Cook cauliflower and carrots in salted water 4 - 5 minutes. Shred cauliflower in a blender to look like rice. Grate carrots and zucchini on big holes (mesh). Combine shredded cauliflower, carrots and zucchini, add eggs, flour, cheese, onions and spices, mix everything thoroughly. Fry small fritters about 3 - 4 minutes on each side. Serve with dressing.
1 large cauliflower (6 glassful shredded)
1 medium zucchini, grated on the large mesh (1 glassful)
2 - 3 carrots, grated on the large mesh (1 glassful)
8 tablespoons finely grated hard cheese, Italian Briciolo Formaggio Mix or Parmesan cheese
½ glassful gluten-free wheat starch or corn starch*
3 eggs
2 young green onions, finely chopped
3/4 teaspoon salt
1 teaspoon granulated garlic or 2 cloves, crushed
pepper to taste
oil for frying
Sour Cream - Pepper Dressing
3 tablespoons Greek yogurt
4 tablespoons sour cream 18%
juice of ½ lemon
½ teaspoon granulated garlic or 1 clove garlic, crushed
1 teaspoon ground cayenne pepper
1 teaspoon of sugar
pepper to taste
Medallions of Norwegian smoked salmon - optional
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Mix all dressing ingredients thoroughly.
Wash cauliflower, divide into florets. Cook cauliflower and carrots in salted water 4 - 5 minutes. Shred cauliflower in a blender to look like rice. Grate carrots and zucchini on big holes (mesh). Combine shredded cauliflower, carrots and zucchini, add eggs, flour, cheese, onions and spices, mix everything thoroughly. Fry small fritters about 3 - 4 minutes on each side. Serve with dressing.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz