4 porcje (scroll down to the English version)
60 g maślanych herbatników bezglutenowych*
5 łyżek amarantusa ekspandowanego
2 łyżki masła, roztopione
1 łyżka cukru pudru
500 g arbuza, pokrojony w kostkę lub truskawek
125 g borówek amerykańskich lub jagód
3 brzoskwinie, pokrojone w księżyce, kliny
125 g serka kremowego np. ricotta
200 – 220 g jogurtu greckiego
1 łyżka cukru pudru
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Herbatniki pokrusz, dodaj amarantus, cukier puder i roztopione masło, wszystko razem połącz. Serek wymieszaj z jogurtem i cukrem pudrem. Owoce pokrój i wymieszaj razem.
W naczyniach umieść po 2 ½ - 3 łyżki ciastek i amarantusa, trochę zostaw na wierch do przystrojenia, na ciastkach umieść wymieszane owoce, na to masę serową, znowu owoce i posyp pokruszonymi ciastkami.
4 servings
60 g of butter biscuits gluten-free*
5 tablespoons of expanded amaranth
2 tablespoons of butter, melted
1 tablespoon of icing sugar
500 grams of watermelon, diced or strawberries
125 g of blueberries or berries
3 peaches, cut into moons (wedges)
125 g of cream cheese, for example. ricotta
200 - 220 g of Greek yoghurt
1 tablespoon of icing sugar
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Break(crush) biscuits, add the amaranth, icing sugar and melted butter, combine everything together. Mix cream cheese with yoghurt and icing sugar. Slice fruit and mix together.
In the vessels place 2 ½ - 3 tablespoons of the crushed biscuits and expanded amaranth (leave a little biscuits and amaranth for decoration), put the mixed fruit, then the cheese mass, fruit again and sprinkle with crushed biscuits.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz