Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 8 września 2014

Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i ananasem. Celery Chicken Pineapple Salad.


Dla 3 osób.
350 - 400 g piersi kurczaka
4 łyżki sosu Worcestershire, w oryginale Worcester, niestety nie znalazłam bez glutenu
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa, firmy Kamis nie zawiera glutaminianu sodu, lub przyprawy kebab - gyros, firmy Pryzmat, bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, jeżeli lubisz bardzo pikantne potrawy dodaj więcej
1 łyżka oleju
5 łodyg selera naciowego
6 plastrów ananasa z puszki
70 g ryżu parboiled (następnym razem spróbuje zrobić z kaszą jaglaną)
70 g orzechów włoskich
150 g jogurtu greckiego
1/3 łyżeczki suszonego koperku
3/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny lub limonki'
pieprz do smaku 
oliwa do smażenia

Kurczaka pokrój na duże kawałki, wymieszaj z sosem Worcestershire, oliwą i przyprawą do gyrosa. Odstaw na godzinę do lodówki. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Orzechy włoskie podziel na kawałki i upraż na patelni. Połącz jogurt z suszonym koperkiem i natką pietruszki, dodaj sok z cytryny i wymieszaj, dopraw pieprzem. Selera pokrój w plasterki, ananasa pokrój na kawałki. Kurczaka usmaż na oliwie na złoto brązowy kolor, około 4 minut. Połącz ryż, usmażonego kurczaka, seler, uprażone orzechy i ananasa. Dodaj sos jogurtowy i dokładnie wszystko wymieszaj. Podawaj po 20 minutach.

Przyprawa kebab - gyros zawiera paprykę, czosnek, cukier, kolendrę, gorczycę, majeranek, rozmaryn, jałowiec, cebulę, sól, chilli, kurkumę, ziele angielskie, goździki.

 
For 3 people.
350 - 400 g chicken breast
4 tablespoons Worcestershire sauce, in the original was Worcester, unfortunately I did not find gluten free
1 teaspoon Gyros
spice of Kamis company or
kebab - gyros spice of Pryzmat company, they don't contain monosodium glutamate, if you like spicy food add more
1 tablespoon oil
5 stalks of celery
6 slices of canned pineapple
70 g parboiled rice
70 g walnuts
150 g Greek yogurt
1/3 teaspoon dried dill
3/4 teaspoon dried parsley
1 tablespoon lemon or lime juice
pepper to taste
oil for frying

Cut chicken into large pieces, stir in Worcestershire sauce, olive oil and gyros spice. Let stand for an hour in the fridge. Cook the rice according to the instructions on the package. Split (break) walnuts into pieces and
roast in a pan. Combine yogurt with dried dill and parsley, add the lemon juice and mix well, season with pepper. Cut celery into slices, cut pineapple into pieces. Fry chicken in olive to gold brown color, about 4 minutes. Combine rice, fried chicken, celery, roasted (parched) nuts and pineapple. Add yogurt sauce and mix everything thoroughly. Serve after 20 minutes.


Kebab - gyros spice of Pryzmat company contains paprika, garlic, sugar, coriander, gorczca, marjoram, rosemary, juniper, onion, salt, chilli, turmeric, allspice, cloves.

 




Sałatka z bakłażanem, papryką, pomidorem i quinoa. Eggplant Pepper Tomato Quinoa Salad.



Dla 3 osób.
450 g bakłażana (2 małe)
1 1/2 żółtej papryki
1 - 2 pomidory, zależy od wielkości
170 g czarnych oliwek (około 25 sztuk)
150 g nieugotowanej quinoa
10 gałązek natki pietruszki, posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekany 

Dressing
5 łyżek soku z cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
pieprz do smaku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Ugotuj quinoa w wodzie z dwoma szczyptami soli, 12 minut. Bakłażana pokrój w dużą kostkę, przełóż na tacę do pieczenia, posyp solą i skrop oliwą. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 30 minut, zamieszaj podczas  pieczenia. Oliwki pokrój w plasterki lub na połówki. Usuń pestki z papryki i pomidora. Pokrój paprykę i pomidora w dużą kostkę. Połącz paprykę, pomidora, oliwki, upieczony bakłażan i quinoa. Dodaj czosnek, natkę pietruszki i dressing, dokładnie wymieszaj. Podawaj po 10 minutach.
Na zdjęciu nie ma pomidorów, zapomniałam je dodać dzisiaj, podczas przygotowania sałatki.

For 3 people.
450 g eggplant (2 small)
1 1/2 yellow pepper
1 - 2 tomatoes, it depends on the size of tomatoe
170 g black olives (about 25 pieces)
150 g uncooked quinoa
10 sprigs of parsley, chopped
2 cloves garlic, finely chopped

Dressing
5 tablespoons lemon juice
3 tablespoons olive oil
1 tablespoon honey
pepper to taste
1/2 teaspoon sweet paprika powder

Connect all dressing ingredients together and mix thoroughly. Cook the quinoa in water with two pinches of salt, 12 minutes. Cut eggplant into large cubes, put on a baking tray, sprinkle with salt and drizzle with olive oil. Put eggplant into preheated to 190 degrees Celsius oven and bake 30 minutes, stir during cooking. Cut olives into slices or halves. Remove seeds from peppers and tomato. Cut peppers and tomato into large cubes. Combine peppers, tomato, olives, roasted eggplant and quinoa. Add garlic, parsley and dressing, mix thoroughly. Serve after 10 minutes.

In these pictures aren't tomatoes, today I forgot add tomatoes.