Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

wtorek, 19 czerwca 2018

Bezglutenowe gofry wytrawnie (komosa ryżowa, migdały). Gluten-free unsweet waffles (quinoa, almonds).


/scroll down to the English version/
130 g mąki migdałowej
70 g mąki z komosy ryżowej (zmielona komosa ryżowa) (możesz użyć skrobię kukurydzianą)
3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
150 - 200 ml mleka migdałowego, bez cukru, przepis tutaj
3 jajka
3 łyżki oliwy
200 g startej cukinii


W misce wymieszaj mleko, jajka i oliwę. Dodaj makę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. Dodaj cukinie i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto na godzinę. Piecz w gofrownicy  3 - 4 minuty, w zależności od mocy urządzenia. Podawaj z dojrzałym awokado.

See:
Bezglutenowe gofry (gryka, amarantus). Gluten-free waffles (buckwheat, amaranth).


130 g almond flour
70 g quinoa flour (you can use corn starch)
3/4 teaspoon gluten-free baking powder
1/2 teaspoon salt
150 - 200 ml almond milk, no sugar, recipe here
3 eggs
3 tablespoons oil
200 g grated zucchini

Mix milk, eggs and oil in a bowl. Add flour, baking powder and salt, mix. Add courgettes/zucchini and mix again. Put away the dough for one hour.
Bake waffles in a waffle maker 3 - 4 minutes, depending on the power of the equipment. Serve with ripe avocado.