Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

wtorek, 2 grudnia 2014

Zupa jarzynowa z jarmużem. Vegetable soup with kale.


4 porcje. koszt 10 zł.
350 - 400 g kurczaka
300 g żółtej fasoli szparagowej
3 ziemniaki
3 - 4 marchewki
2 pietruszki
1 mały por
kawałek selera
60 g jarmużu (4 garście), liście podzielone na cząstki
1800 ml wody (wody tyle by zakryć warzywa)
2 łyżki bulionu warzywnego bezglutenowego w proszku Swiss Vegetable Bouillon powder*
sól, świeżo zmielony pieprz 
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).   

Warzywa umyj i obierz. Por pokrój w plasterki, fasolkę szparagową pokrój na kawałki o długości 4 cm. Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokrój w kostkę. Mięso umyj i pokrój na kawałki. Umieść mięso i warzywa w dużym garnku, dodaj bulion w proszku i zalej wodą. Gotuj aż warzywa będą miękkie około 30 minut. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj jarmuż, dopraw solą i pieprzem.
Warzywny bezglutenowy bulion w proszku Swiss Vegetable Bouillon powder firmy Marigold możesz zastąpić bezglutenową przyprawą uniwersalną Deko Smaku firmy Runo lub bezglutenową przyprawą warzywną firmy Bezgluten lub Balviten.

 

4 servings
350 - 400 grams of chicken
300 g of yellow bean
3 potatoes
3 - 4 carrots
2 parsley root
1 small leek
a piece of celery
60 g of kale (4 handfuls), leafs divided into particles
1800 ml water (
enough water to cover vegetables)
2 tablespoons
vegetable broth powder gluten-free Swiss Vegetable Bouillon of Marigold company 

salt and freshly ground pepper

Wash and peel vegetables. Cut leek into slices, cut beans into pieces with a length of 4 cm. Potatoes, carrots and parsley (parsnips) cut into cubes. Wash the meat and cut into pieces. Place meat and vegetables in a large pot, add the broth powder and pour water. Cook until the vegetables are soft, about 30 minutes. Five minutes before the end of cooking add the kale, season with salt and pepper.


http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/zupa-na-jesien
Przepis bierze udział w akcji : Zypa na jesień. Klikając na baner przejdziesz do informacji o akcji. 




Pikantna zupa dyniowa z jabłkiem i koprem włoskim. Spicy pumpkin soup with apple and fennel.


Dwie porcje. Koszt 8 zł. (scroll down to the English version)
400 g dyni, obrana, pokrojona w kostkę
1 marchew
1 mała pietruszka
1/2 małego pora
1 + 1/2 jabłka
600 ml bulionu (2 + 1/2 łyżeczki warzywnego bezglutenowego w proszku Swiss Vegetable Bouillon powder, rozpuszczone w 600ml gotującej wody)
kawałek świeżego  imbiru (2 - 3 cm)
1/3 łyżeczki płatków chilli
pieprz do smaku
2 łyżki oliwy

1/2 kopru włoskiego
sól
oliwa do smażenia

Koper włoski umyj, pokrój w plastry, posyp solą. Usmaż na oliwie około 8 minut. Przełóż na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Warzywa i jabłka obierz, pokrój w kostkę. Imbir obierz, zetrzyj na tarce. W głębokim rondlu podgrzej oliwę, dodaj por, pietruszkę i marchew, duś około 2 minut. Dodaj 100 ml bulionu, gotuj kolejne 7 minut. Dodaj dynię i jabłko, imbir i chilli, dolej resztę bulionu i gotuj wszystko 15 minut. Zupę zmiksuj blenderem. Dopraw pieprzem. Podawaj z usmażonym koprem włoskim.
Warzywny bezglutenowy bulion w proszku Swiss Vegetable Bouillon powder firmy Marigold możesz zastąpić bezglutenową przyprawą uniwersalną Deko Smaku firmy Runo lub bezglutenową przyprawą warzywną firmy Bezgluten lub Balviten.


Two servings.
400g pumpkin, peeled, diced
1 carrot
1 small parsley root
1/2 small leek
1 + 1/2 apples
600 ml of broth (2 + 1/2 teaspoon
vegetable broth powder gluten-free Swiss Vegetable Bouillon dissolved in 600ml of boiling water)
piece of fresh ginger (2 - 3 cm)
1/3 teaspoon chilli flakes
pepper to taste
2 tablespoons olive oil

1/2 fennel
salt
oil for frying

Wash fennel, cut into slices, sprinkle with salt. Fry it in olive oil about 8 minutes. Transfer to a paper towel to remove excess of fat.
Peel vegetables and apple, cut into cubes. Peel ginger, grate it. In a deep saucepan, heat the oil, add the leek, parsley root and carrot and simmer about 2 minutes. Add 100 ml of broth, cook 7 minutes more. Add pumpkin and apple, ginger and chilli, add the rest of the broth and cook everything 15 minutes. Blend the soup. Season with pepper. Serve with fried fennel.


http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/zupa-na-jesien
Przepis bierze udział w akcji Zupa na jesień. Klikając na baner przejdziesz do akcji.