4 porcje. koszt 10 zł.
350 - 400 g kurczaka
300 g żółtej fasoli szparagowej
3 ziemniaki
3 - 4 marchewki
2 pietruszki
1 mały por
kawałek selera
60 g jarmużu (4 garście), liście podzielone na cząstki
1800 ml wody (wody tyle by zakryć warzywa)
2 łyżki bulionu warzywnego bezglutenowego w proszku Swiss Vegetable Bouillon powder*
sól, świeżo zmielony pieprz
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Warzywa umyj i obierz. Por pokrój w plasterki, fasolkę szparagową pokrój na kawałki o długości 4 cm. Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokrój w kostkę. Mięso umyj i pokrój na kawałki. Umieść mięso i warzywa w dużym garnku, dodaj bulion w proszku i zalej wodą. Gotuj aż warzywa będą miękkie około 30 minut. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj jarmuż, dopraw solą i pieprzem.
Warzywny bezglutenowy bulion w proszku Swiss Vegetable Bouillon powder firmy Marigold możesz zastąpić bezglutenową przyprawą uniwersalną Deko Smaku firmy Runo lub bezglutenową przyprawą warzywną firmy Bezgluten lub Balviten.
4 servings
350 - 400 grams of chicken
300 g of yellow bean
3 potatoes
3 - 4 carrots
2 parsley root
1 small leek
a piece of celery
60 g of kale (4 handfuls), leafs divided into particles
1800 ml water (enough water to cover vegetables)
2 tablespoons vegetable broth powder gluten-free Swiss Vegetable Bouillon of Marigold company
salt and freshly ground pepper
Wash and peel vegetables. Cut leek into slices, cut beans into pieces with a length of 4 cm. Potatoes, carrots and parsley (parsnips) cut into cubes. Wash the meat and cut into pieces. Place meat and vegetables in a large pot, add the broth powder and pour water. Cook until the vegetables are soft, about 30 minutes. Five minutes before the end of cooking add the kale, season with salt and pepper.
Przepis bierze udział w akcji : Zypa na jesień. Klikając na baner przejdziesz do informacji o akcji.