Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 2 września 2019

Pieczone jabłka z gryczanymi płatkami. Baked apples with buckwheat flakes.



/scroll down to the English version/
5 twardych jabłek
70 g płatków owsianych, bezglutenowe
70 g płatków gryczanych, bezglutenowe
60 g cukru trzcinowego lub brązowego
1 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
80 g miękkiego masła

Wydrąż jabłka. W misce wymieszaj płatki owsiane i gryczane z cukrem i przyprawą piernikową. Dodaj masło i wymieszaj. Masę z płatkami podziel na 4 części. Przełóż do wydrążonych jabłek. Jabłka ułóż na tacy do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu (165 z termoobiegiem), aż jabłka będą miękkie. 


5 hard apples
70 g oatmeal flakes, gluten-free
70 g buckwheat flakes, gluten-free 

60 g cane or brown sugar
1 1/3 teaspoons gingerbread spice
80 g soft butter

Hollow apples. In a bowl, mix oatmeal and buckwheat flakes with sugar and gingerbread spice. Add butter and mix. Divide the mass with flakes into 4 parts. Transfer to hollowed apples. Arrange apples in a baking tray, put in the oven and bake for 30 minutes in an oven preheated to 180 Celsius degrees without air flow (165 with air flow), until the apples are soft.





Pieczone skrzydełka w musztardzie i ketchupie. Baked wings in mustard and ketchup.


/scroll down to the English version/
12 skrzydełek kurzych, około 1400 g
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki bezglutenowej musztardy
4 - 5 łyżek bezglutenowego ketchupu
4 małe ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę

W misce wymieszaj ketchup, musztardę, miód, słodką i wędzoną paprykę, czosnek i sól. Dodaj skrzydełka, obtocz w marynacie. Wstaw na godzinę do lodówki. Piecz 40 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu, pod przykryciem. Potem odkryj i piecz kolejne 20 - 25 minut. Możesz serwować na ciepło, są też smaczne na zimno.


12 chicken wings, about 1400 g
1 teaspoon salt
1 teaspoon smoked paprika
2 teaspoons sweet paprika
3 tablespoons gluten-free mustard
4 - 5 tablespoons gluten-free ketchup
4 small cloves of garlic, pressed

In a bowl, mix ketchup, mustard, honey, sweet and smoked paprika, garlic and salt. Add wings, coat in marinade. Put in the fridge for an hour. Bake 40 minutes in a preheated oven to 200 Celsius degrees without air flow, covered. Then uncover and bake another 20 - 25 minutes. You can serve hot, they are also tasty cold.