Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
wtorek, 3 listopada 2015
Zapiekanka rybna z fenkułem. Fish casserole with fennel.
3 - 4 porcje (scroll down to the English version)
500 g fileta z dorsza
sól, pieprz do smaku
oliwa do smażenia
2 duże bulwy kopru włoskiego, pokrojone w słupki
2 pomidory, pokrojone w kostkę
50 ml warzywnego bulionu bezglutenowego
75 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz do smaku
5 ziemniaków
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 szalotka, drobno posiekana
sól, pieprz do smaku
małe naczynie żaroodporne, średnica 20 cm
Ziemniaki ugotuj. Ostudź, rozgnieć na puree. Masło rozpuść, dodaj cebulkę i lekko podsmaż. Dodaj do puree ziemniaczanego, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Bulion połącz z śmietaną i czosnkiem, dopraw pieprzem i solą, wymieszaj.
Rybę dopraw solą i pieprzem, smaż na oliwie po 2 minuty z każdej strony. Usmażoną rybę podziel na kawałki, przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na rybę połóż pomidora, potem koper włoski. Polej sosem. Na wierzchu wyłóż puree z ziemniaków. Piecz przez 35 - 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu.
3 - 4 servings
500 g fillet of cod
salt and pepper to taste
oil for frying
2 large fennel bulb, cut into bars
2 large tomatoes, diced
50 ml of gluten-free broth
75 g/ml of sour thick cream
1 teaspoon of granulated garlic
salt and pepper to taste
5 potatoes
2 tablespoon of melted butter
1 shallots, finely chopped
salt and pepper to taste
small casserole dish, diameter 20 cm
Boil the potatoes. Allow to cool, mash to puree. Melt butter, add onions and fry lightly. To mashed potatoes add butter with onion, season with salt and pepper, mix.
Connect broth with sour cream and garlic, season with pepper and salt, mix well.
Season fish fillet with salt and pepper and fry in oil 2 minutes on each side. Divide the fried fish into pieces, put into a casserole dish. On fish put tomatoes, then fennel. Pour the sauce. On top lay off mashed potatoes. Bake for 35 - 40 minutes in 180 degrees Celsius without air flow.
Wyszukane - chrzan.
Firma Proeco Polska Sp. z o.o. (http://proecopolska.pl/) produkuje chrzan prawdziwy polski bez zbędnej chemii. W ofercie ma także konfiturę z czerwonej cebuli, żurawinę staropolską oraz musztardę piripiri, chilli, curry i czosnek. Produkty znalazłam w sieci sklepów Piotr i Paweł.
Chrzan prawdziwy polski, skład: korzeń chrzanu, cukier, olej rzepakowy, ocet, kwasek cytrynowy, sól. bez laktozy.
Firma Ogródek Dziadunia (http://sklep.ogrodekdziadunia.pl/) proponuje klasycznie chrzan tarty, ale również w wersji z żurawiną. Produkuje także ketchupy, przetwory z róży, cytrynki w miodzie, syropy i przetwory z warzyw.
Chrzan tarty z żurawiną, skład: korzeń chrzanu (55%), żurawina (20%), woda, olej rzepakowy, cukier, sok z cytryny, sól.
Chrzan prawdziwy polski, skład: korzeń chrzanu, cukier, olej rzepakowy, ocet, kwasek cytrynowy, sól. bez laktozy.
Firma Ogródek Dziadunia (http://sklep.ogrodekdziadunia.pl/) proponuje klasycznie chrzan tarty, ale również w wersji z żurawiną. Produkuje także ketchupy, przetwory z róży, cytrynki w miodzie, syropy i przetwory z warzyw.
Chrzan tarty z żurawiną, skład: korzeń chrzanu (55%), żurawina (20%), woda, olej rzepakowy, cukier, sok z cytryny, sól.
10 powodów dlaczego chorzy leczeni na Hashimoto wciąż nie najlepiej się czują. 10 reasons why Hashimoto’s patients don’t get better
Dzisiaj dwa linki do artykułu o Hashimoto:
Subskrybuj:
Posty (Atom)