W październiku pisałam o wędlinach ze znakiem przekreślonego kłosa firmy Viando. Niestety muszę poinformować - osoby, które dodatkowo mają nadwrażliwość/alergię na glutaminian monosodowy - wędliny bezglutenowe tej firmy zawierają ten wzmacniacz smaku.
Glutaminian monosodowy zawierają:
- polędwica wędzona
- schab małopolski
- sucha z Kujaw
- frankfurterki
- parówki z cielęciną
- śląska delikatesowa
- pasztetowa z cielęcina
- pasztetowa wędzona
- kiełbaski przekąskowe HE JO dojrzewające i pikantne
- parówki wiedeńskie
- kiełbasa krucha
- kiełbasa polska wędzona
- kiełbasa polska pieczona
- polędwica sopocka
- szynka gotowana
- salceson biały
- salceson bamberski
- przysmak z weka
- kiełbasa z szynki.
Firma dąży do tego aby ograniczać stosowanie dodatków do produkcji swoich wyrobów.